DOSEG VOŽNJE VOZIL RENAULT
S TEHNOLOGIJO E-TECH 100% ELECTRIC

DOSEG VOŽNJE ELEKTRIČNIH VOZIL
Doseg vožnje je ena ključnih lastnosti električnih vozil. Tako kot motor z notranjim zgorevanjem tudi električni motor porablja energijo, ta poraba pa je odvisna od dejavnikov, kot so:
  • način vožnje, 
  • vrsta ceste, 
  • zunanja temperatura, 
  • teža vozila in druge dodatne opcijske opreme. 
Električna vozila Renault E-Tech 100% electric so bila zasnovana tako, da vam pomagajo optimizirati doseg vožnje električnega vozila. Na primer, z Megane E-Tech 100% electric lahko prevozite do 480 km (po protokolu WLTP).

OHRANITE NADZOR NAD DOSEGOM VOŽNJE

TEORIJA IN PRAKSA
V teoriji doseg vožnje predstavlja prevoženo razdaljo med popolnoma napolnjeno in popolnoma prazno baterijo. Izračunan je narejen po protokolu WLTP in služi kot priporočilo, ki omogoča primerjavo med različnimi tipi vozil. Ključno je, da doseg WLTP temelji na dejavnikih, ki so podobni dejanskim voznim razmeram in ne glede na to, nudi povsem reprezentativne in verodostojne podatke.
KAJ JE WLTP?
WLTP je bil uveden leta 2017 in je okrajšava za »Worldwide harmonized Light vehicle Test Procedure«. Je globalni standard, katerega namen je odražati dejanske vozne razmere, hkrati pa uskladiti izvedene teste/preverbe vozil. Ključni cilj WLTP je zagotoviti točne in primerljive podatke za vse znamke. Protokol WLTP se uporablja za merjenje dosega in porabe električne energije ter emisij CO2 ter onesnaževal pri vozilih z motorji z notranjim zgorevanjem.
DEJANSKI DOSEG
Dejanski doseg je odvisen od natančnih voznih pogojev in bo zato včasih nižji od predvidene vrednosti. Vaš stil vožnje, ceste, po katerih vozite in vremenske razmere so tiste, ki vplivajo na doseg vašega električnega vozila, enako kot pri vozilu z motorjem z notranjim zgorevanjem. 

DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA DOSEG VOŽNJE

Doseg vožnje električnega vozila je odvisen od več zunanjih dejavnikov in načina vožnje voznika.
STIL VOŽNJE
E-Tech 100% electric - driving style - Renault
STIL VOŽNJE
Športno, dinamično, umirjeno, uglajeno, hitro, počasi ... stil vožnje vpliva na to, kako hitro se izrabi energija baterije električnega vozila.
RAZLIČNI TERENI
E-Tech 100% electric - road type - Renault
RAZLIČNI TERENI
Cesta, avtocesta, klanec ... Nekatere ceste zahtevajo več energije in večjo vlečno silo. Na porabo energije baterije vpliva več dejavnikov.
VREMENSKE RAZMERE
E-Tech 100% electric - weather conditions - Renault
VREMENSKE RAZMERE
Hladno vreme vpliva na to, da se porabi več energije med vožnjo, kar predstavlja dejansko nižji doseg baterije. Uporaba gretja ali klimatske naprave prav tako porablja energijo in vpliva na nižji doseg električnega vozila.

Namig: pozimi je treba včasih odrositi stekla, ogreti volan itd. Dobro je, da vozilo zadostno napolnite, preden se odpravite na pot, da dodatne dejavnosti (ogrevanje stekel in volana) nimajo vpliva na doseg vožnje.
NATOVOR VOZILA
E-Tech 100% electric - vehicle load - Renault
NATOVOR VOZILA
Bolj ko je vaše vozilo natovorjeno (težki predmeti, potniki itd.), bolj bo to vplivalo na nižji doseg vožnje. Na primer strešni kovčki in drugi dodatki povečajo količino energije, ki jo potrebuje vaše vozilo za premikanje. V primeru, da želite povečati doseg vožnje, vam predlagamo, da razmislite o optimizaciji obremenitve/tovora električnega vozila.

POVEČAJTE DOSEG VOŽNJE

NAMENSKE FUNKCIJE
Vozila Renault E-Tech 100% electric premorejo inovativne tehnologije, ki so zasnovane tako, da kar najbolj povečajo doseg vožnje.
ŠE VEČ NAPOTKOV
Uporabni in praktični napotki, ki vam bodo olajšali življenje z električnim vozilom:
PREDPRIPRAVA KABINE
Predhodno ogrevajte kabino pozimi in v poletju vklopite klimatsko napravo, medtem ko se vaše vozilo polni. Predpriprava je mogoča s pomočjo sistema Easy Link, OpenR Link ali daljinsko z mobilno aplikacije My Renault.
OGREVANI SEDEŽI IN VOLAN
Če ste pozabili uporabiti predpripravo in vaše vozilo omogoča te možnosti, dajte prednost ogrevanju sedežev in volanskega obroča. Uživajte v hitrejšem toplotnem udobju in večjih prihrankih.
PARKIRANJE
Kadar le lahko, parkirajte v zaprti garaži ali na parkirišču. Baterija vašega električnega vozila bo zaščitena pred vremenskimi vplivi, vaš doseg električne vožnje pa bo tako maksimalen.
NAČRTUJTE VAŠE POTI IN POLNJENJE
Z mobilno aplikacijo My Renault lahko organizirate svoja potovanja, poiščete polnilna mesta, primerna za svoje vozilo, in na daljavo spremljate napolnjenost baterije električnega vozila.

VOZILA E-TECH 100% ELECTRIC IN DOSEG VOŽNJE

OPRAVITE DO 480 KM
Z VOZILOM MEGANE E-TECH 100% ELECTRIC
OPRAVITE DO 270 KM
Z VOZILOM TWINGO E-TECH 100% ELECTRIC

VAŠA VPRAŠANJA O DOSEGU VOŽNJE

ALI SE DOSEG VOŽNJE SPREMINJA GLEDE NA ZUNANJE TEMPERATURE?
Da, temperatura vpliva na doseg vožnje vozila, vpliv imajo zlasti nizke temperature. 
Naš nasvet za ohranjanje dobrega dosega pozimi: Če lahko, parkirajte svoje vozilo v zaprtih prostorih. Funkcije za predpripravo vozila (ogrevanje) izpeljite v času, ko se vozilo polni.
Tako bo baterija uporabljena za zagon motorja in ne za prilagajanje temperature. Prepričajte se, da so vaše pnevmatike zadostno napolnjene. Renault Megane E-Tech 100 % electric ima toplotno črpalko* za rekuperacijo toplote, ki jo ustvarita baterija in motor za ogrevanje kabine. Tako lahko bolje upravljate doseg svojega vozila tudi pozimi. 

Nasvet: ogrevani sedeži in volan (zimski paket) povečajo vaše toplotno udobje, hkrati pa optimizirajo skupno porabo energije vašega električnega vozila.
*odvisno od različice.
KATERO ELEKTRIČNO VOZILO IZBRATI, ČE SE POGOSTO VOZIM PO AVTOCESTI?
Vsa električna vozila so primerna za vožnjo po avtocestah. Preprosto morate upoštevati nekaj stvari, s katerimi lahko vplivate na doseg vožnje svojega vozila: 
  • Hitreje ko vozite, več energije porabi vaše vozilo (tako kot pri vozilu z motorjem z notranjim zgorevanjem). 
  • Najbolje je, da na avtocesti omejite hitrost na 110 km/h. 
  • S pomočjo mobilne aplikacije My Renault lahko poiščete hitra polnilna mesta na vaši poti. Na teh polnilnih točkah v samo 30 minutah obnovite do 300 km dosega vožnje WLTP (ali 200 km po avtocesti).
  • Optimizirajte težo vašega vozila.
KAKO LAHKO VPLIVATE NA "STARANJE" BATERIJE IN NJEN DOSEG?
Skozi 11 let izkušenj z Li-ion baterijo imamov v ponudbi električna vozila z baterijami, ki se zelo počasi razgrajujejo. Zelo redki so primeri, ko bi morali zamenjati baterijo vozila zaradi izgube dosega vožnje. Vendar je priporočljivo, da baterijo napolnite do 80 % vedno, ko vam ni treba na dolge poti. To bo podaljšalo življenjsko dobo baterije. Baterijo pustite na vmesni ravni napolnjenosti (med 30% in 80%), če bo vaše vozilo parkirano dlje časa in obstaja tveganje, da bo izpostavljeno visoki vročini. To sčasoma pomaga izboljšati odpornost baterije. Vendar to še ni vse: Hitro polnjenje baterije od 80 do 100% traja prav toliko časa kot polnjenje od 15% do 80%. Ko je baterija popolnoma napolnjena, upočasnitev izvajajo hidravlične zavore, kar vpliva na doseg baterije. Če baterija ni povsem napolnjena, se pri vsakem pojemku baterija regenerira preko elektromotorja.

    odkrijte več