VAŠA VPRAŠANJA
O TEHNOLOGIJI E-TECH 100% ELECTRIC

Megane E-Tech 100% electric – Renault
E-Tech 100% electric - strokovno znanje družbe Renault
V nadaljevanju lahko poiščete odgovore na vsa vprašanja o vožnji z električnim vozilom E-Tech 100% electric.
ALI SO ELEKTRIČNA VOZILA ZANESLJIVA?
Ko govorimo o zanesljivosti električnih vozil, so le ta vsekakor zanesljiva tako kot vozila s klasičnim pogonom.Na podlagi lastnega strokovnega znanja na področju električnih vozil in izkušenj v Formuli 1 je Renault ob podpori inženirskih ekip razvil tehnologijo E-Tech in jo s številnimi preizkusi naredil zanesljivo: ker imajo električna vozila manj obrabnih delov, imajo elektromotorji enostavnejšo konstrukcijo in jih je posledično lažje vzdrževati. V praksi to pomeni, da je lažje odpraviti morebitne težave in opraviti popravilo, kot je to pri vozilih s klasičnim motorjem z notranjim zgorevanjem. Sestavni deli električnih vozil so tako robustni in vzdržljivi kot sestavni deli vozil s klasičnimi pogoni. Poleg tega ima mreža Renault v Evropi več kot 30.000 zaposlenih, ki so posebej usposobljeni za vzdrževanje električnih vozil E-Tech. Vozila s tehnologijo E-Tech 100% electric, ki so v naši ponudbi električnih vozil, so rezultat dolgoletnega uspešnega dela, kar potrjuje model Zoe od leta 2012 dalje. Ponosni smo na dejstvo, da nam pridobljeno strokovno znanje na področju električnih vozil omogoča razvoj novih tehnologij in večjo zanesljivost električnih vozil.
ALI ELEKTRIČNA VOZILA ONESNAŽUJEJO OKOLJE?
Sama izdelava in proizvodnja električnih vozil ima večji ogljični odtis kot izdelava vozil motorji s klasičnim pogonom. Med uporabo električna vozila je onesnaževanje okolja ničelno, saj edini škodljivi delci, ki jih oddajajo električna vozila med vožnjo, izvirajo iz zavor in obrabe pnevmatik. Vsekakor je treba poudariti, da električna vozila v svojem življenjskem ciklu onesnažujejo do 81 % manj kot vozila z motorjem z notranjim zgorevanjem.
KAKO ZAŽENEMO ELEKTRIČNO VOZILO?
Električno vozilo je zelo enostavno zagnati, vendar je pomembno, da to storite pravilno. Ne glede na model vozila, ki ga imate (ključ za vžig ali gumb start/stop), morate držati nogo na zavornem pedalu, da vozilo zaženete. Nato lahko umaknete nogo s pedala in vozilo se bo tiho zagnalo. Zagon električnega vozila je tih in ne povzroča hrupa. Sklopke ne uporabljate za vožnjo naprej ali vzvratno; namesto tega svojo izbiro označite z izbirno ročico in pedalom za plin. Pritisnite zavoro, da upočasnite ali ustavite. Vozilo se samo ustavi in potem ponovno ​​zažene motor. Po speljevanju lahko uživate v prožni vožnji z dinamičnim pospeševanjem.
KAKO NAJTI POLNILNE TOČKE ZA ELEKTRIČNA VOZILA?
V teoriji tako rekoč lahko polnite električno vozilo povsod. Vse, kar potrebujete za polnjenje električnega vozila, je elektrika, zato je vsaka vtičnica potencialno lahko polnilno mesto za vaše električno vozilo. Tako imenovane "javne" polnilnice boste pogosto našli na parkiriščih, v nakupovalnih centrih, na avtocestah in v nekaterih omrežjih za souporabo vozil.

Prednosti: Aplikacija My Renault vam pomaga, da načrtujete svoje poti glede na razpoložljiva polnilna mesta, ki jih imate na poti.
    KJE LAHKO POLNIM ELEKTRIČNO VOZILO?
    Polnjenje vašega električnega vozila E-Tech 100% electric lahko opravite: 
    • Doma, tako da ga priključite v domačo vtičnico (ojačano ali standardno) ali stensko polnilno postajo. 
    • Na poti, ko se ustavite na eni od številnih javnih polnilnih mest. 
    • V naglici? Preizkusite postaje za ultra-hitro polnjenje. 
      KAKO LAHKO OPTIMIZIRAM ČAS POLNJENJA MED POTOVANJI?
      Čas polnjenja je odvisen od vašega vozila in vrst polnjenja, ki so za vaše vozilo na voljo. Z ultra-hitrim polnjenjem pri Megane E-Tech 100% electric lahko obnovite do 300 km dosega (po WLTP) v 30 minutah. Če želite v celoti izkoristiti hitro polnjenje, priporočamo, da baterijo polnite šele, ko je vaš preostali doseg vožnje manjši od 20%, in da se s polnjenjem ustavite pri nivoju napolnjenosti do 80%. Stroški polnjenja se razlikujejo glede na operaterja električne energije, ki oskrbuje izbrano polnilno mesto. Način zaračunavanja polnjenja električnih vozil se razlikuje bodisi zaračunavanje po kW ali po času polnjenja (na hitrih polnilnicah). Za optimalno polnjenje med potovanjem načrtovalec poti predlaga najboljšo možno pot ob upoštevanju stanja napolnjenosti baterije, preostalega dosega vozila, razmer na cestah in razpoložljivosti polnilnih točk (vrste postaj in njihove cene). Na primer z načrtovalcem poti pri Megane E-Tech 100% electric* lahko glede na to, kako načrtujete svojo pot, prilagodite baterijo, da bo hitro polnjenje kar se da učinkovito.

      * odvisno od različice.

      KDO JE IZUMIL ELEKTRIČNA VOZILA?
      Odgovorov na to vprašanje je več, vendar v zgodovini obstaja kar nekaj ključnih dogodkov, ki bi bili lahko povezani z izumom električnih vozil: 
      • Leta 1830 je Škot Robert Anderson izumil nekakšno električno kočijo. 
      • Okoli leta 1835 je Thomas Davenport ustvaril majhno električno lokomotivo. 
      • Leta 1859 je Gaston Planté izumil prvo polnilno baterijo, ki jo je nato leta 1881 še izboljšal Camille Faure. 
      • Okoli leta 1895 fotografija prikazuje Thomasa Parkerja, ki pozira poleg električnega vozila. Znan je bil po tem, da je izumil opremo, ki je poganjala prve električne tramvaje, zato je verjetno, da je izumitelj avtomobila na fotografiji ... vendar ne moremo biti popolnoma prepričani. 
      • Renault je leta 2012 z lansiranjem modela Renault Zoe pomagal popularizirati električna vozila.

          ŽELITE IZVEDETI VEČ O E-TECH ELEKTRIČNIH VOZILIH?