KAKO DELUJE ELEKTRIČNI MOTOR?

E-Tech 100% electric - motor - Renault
tehnologija električna motorja in njegovi deli
Brez valjev ali batov in brez izpušnih plinov ... motor električnega vozila je zgrajen iz niza delov, ki so namenjeni pretvarjanju električne energije v mehansko. Motor s pomočjo toka ustvari magnetno polje na statičnem delu stroja (statorju), kar vpliva na to, da se začne premikati vrteči se del (rotor) in tako poganja kolesa vozila. 
Po več kot 10 letih preučevanja francoske proizvodnje in pridobivanja strokovnega znanja je družbi Renault uspelo zasnovati tehnologijo električnega motorja, ki odgovarja današnjim in jutrišnjim izzivom mobilnosti.

KAKO DELUJE MOTOR VOZILA Z E-TECH 100% ELECTRIC POGONSKIM SKLOPOM?

Odkrijte več, kako so sestavljeni motorji električnih vozil. 

tehnologija pogonskih sklopov vozil Renault E-Tech 100% electric

PLATFORMA CMF-EV
Platforma CMF-EV v Renault Megane E-Tech 100% electric
Ta platforma CMF-EV je opremljena z izjemno tanko baterijo s 60 kWh in kompaktnim elektromotorjem z 220 KM (160 kW). Popolnoma ravno dno, zelo nizko težišče, optimizirana porazdelitev teže in daljša medosna razdalja dajejo vozilu večjo okretnost in prostornost v notranjosti.
ODKRIJTE PREDNOSTI
odkrijte prednosti E-Tech 100% electric vozila
Tehnologija Renault E-Tech 100 % electric je inovativna tehnologija, ki zagotavlja edinstveno in intuitivno izkušnjo vožnje. 
 • Do 300 km WLTP (baterija 40 kWh) ali 480 km WLTP (baterija 60 kWh);
 • Univerzalne rešitve polnjenja: AC 7 kW, AC 22 kW, DC 130 kW;
 • Toplotna črpalka in nov pametni sistem za rekuperacijo energije za povečanje splošne učinkovitosti ter s tem dosega vožnje;
 • Vlečna zmogljivost (900 kg z zavorami, 750 kg brez zavor) in nosilnost strešnega kovčka (80 kg).
  KAJ PRINAŠA PRIHODNOST?
  E-Tech 100% electric - vision - Renault
  Renault vizija prihodnosti
  Renault si prizadeva izboljšati zmogljivost naših električnih motorjev. Naša strategija je usmerjena v razvoj učinkovitejših elektromotorjev, ki bodo imeli še bolj optimalno porabo in boljši doseg. Načrtujemo tudi obsežnejše in intenzivnejše proizvodnje v francoskih tovarnah Douai in Cléon.

   VAŠA VPRAŠANJA O ELEKTRIČNIH MOTORJIH

   KAKŠNA JE RAZLIKA MED ELEKTRIČNIM IN HIBRIDNIM VOZILOM?
   Glavna razlika med električnim in hibridnim vozilom je pogonski sklop in baterija. Električno vozilo ima poseben motor, ki ga napaja samo električna energija iz baterije. Hibridno vozilo ima motor z notranjim zgorevanjem v kombinaciji z 1 ali 2 elektromotorjema. 

   Hibridno vozilo lahko zagotovi daljši doseg kot električno vozilo, saj lahko motor z notranjim zgorevanjem prevzame vodenje elektromotorjev, ko zmanjka dosega vožnje. Kljub temu je treba izpostaviti, da ima električno vozilo do 480 km dosega po protokolu WLTP (Renault Megane E-Tech 100% electric). Električno vozilo je okolju bolj prijazno, v primerjavi s hibridnim vozilom, ker nima izpustov CO2 (hibridno vozilo še vedno manj onesnažuje kot vozilo z motorjem samo na notranje zgorevanje).
    ALI SO ELEKTRIČNA VOZILA DOVOLJ ZMOGLJIVA?
    Da, električna vozila so zmogljiva. V resnici so motorji trenutnih električnih vozil potencialno enako zmogljivi kot motorji z notranjim zgorevanjem. Imajo tudi večjo zmogljivost pospeševanja ob zagonu in zato ponujajo ostrejše ter bolj gladko pospeševanje. Vsa električna vozila niso enako zmogljiva, saj je vse odvisno od velikosti motorja in kapacitete baterije. Moč je torej odvisna od zmogljivosti posameznega modela električnega vozila.
     KATERE SO PREDNOSTI ELEKTRIČNEGA VOZILA?
     Glavna posebnost električnega vozila je njegov motor. To je električni motor in ne motor z notranjim izgorevanjem. Zato ga ne poganja bencin ali dizel, temveč elektrika iz baterije, ki se nahaja v notranjosti spodnjega dela vozila. Moč in doseg električnega vozila se razlikujeta glede na model. Na primer, Renault Megane E-Tech 100% electric ima doseg do 480 km (standard WLTP) in lahko doseže do 220 KM (160 kW). Kot drugo prednost velja izpostaviti mirno in udobno vožnjo brez menjalnika, hrupa ali vonjav po izpustnih plinih, vendar vseeno z dinamičnim pospeškom. Tretja prednost je praktično in stroškovno učinkovito polnjenje, saj lahko baterijo polnite doma na omrežju ali na javnem polnilnem mestu. Električno vozilo je okolju bolj prijazno, saj edini delci, ki jih oddaja vozilo, izvirajo iz zavor ali odrgnin pnevmatik.

        odkrijte več