Renault in moto šport

Alpine nadaljuje niz osvajanja točk s šestim mestom Alonsa v Rusiji

Dirka se je začela na suhi in zaključila na razmočeni stezi. Le nekaj krogov pred ciljem je namreč pričelo deževati, kar je vsem prineslo hudo dilemo med tveganim nadaljevanjem z gladkimi pnevmatikami do cilja in časovno izgubo zaradi postanka za namestitev pnevmatik za dež. Na koncu sta se oba dirkača odločila za prehodne pnevmatike za mokro stezo, kar je Alonsu omogočilo osvojitev šestega mesta in dragocenih osmih točk za svetovno prvenstvo.

V nedeljo, 26. septembra, je v ruskem Sočiju potekala dirka Formule 1. Zaznamovalo jo je predvsem vreme, saj se je dirka začela na suhi in zaključila na razmočeni stezi. Le nekaj krogov pred ciljem je namreč pričelo deževati, kar je vsem prineslo hudo dilemo med tveganim nadaljevanjem z gladkimi pnevmatikami do cilja in časovno izgubo zaradi postanka za namestitev pnevmatik za dež. Na koncu sta se oba dirkača moštva Alpine, Esteban Ocon in Fernando Alonso, odločila za prehodne pnevmatike za mokro stezo, kar je Alonsu omogočilo osvojitev šestega mesta in dragocenih osmih točk za svetovno prvenstvo.

Oba dirkača sta ob startu speljala dobro. Alonso, ki je dirko začel s trdimi pnevmatikami, je v boju za četrto mesto pred drugim ovinkom zaviral zelo pozno, Ocon pa je na srednje trdih pnevmatikah napredoval na osmo mesto. V uvodnem delu dirke se je Alonso ustalil na osmem, Ocon pa na devetem mestu. Ocon je zavil v boks v 15. krogu in dobil nove trde pnevmatike, Alonso pa je s trdimi pnevmatikami dolgo ostal na stezi in zato sedem krogov vozil celo na drugem mestu.

Alonso je po zamenjavi trdih za srednje trde pnevmatike v 36. krogu kmalu začel loviti vodilno peterico in v drugem ovinku 37. kroga prehitel Maxa Verstappna. Ob naraščajoči grožnji dežja je Alonso nadaljeval svoj napad za uvrstitev na zmagovalni oder, ki jo je za kratek čas celo dosegel, ko je v 48. krogu prehitel Sergia Pereza, a je moral zaradi vse močnejšega dežja tri kroge pred ciljem vendarle v boks, enako kot Ocon. Špancu se je nato uspelo prebiti nazaj na šesto mesto, Ocon pa je ostal na štirinajstem mestu in brez točk.    
    
Fernando Alonso (6. startno mesto, 6. mesto v dirki): "Dirko smo zaključili na šestem mestu, a menim, da bi bilo tretje mesto boljši odraz našega današnjega položaja. Na koncu je bilo zaradi poznega prihoda dežja vse odvisno od sreče. Bilo je kot metanje kovanca. Nekateri dirkači so v boks zavili krog prej in jaz sem bil tretji, ko je začelo resno deževati. Bilo je nemogoče predvideti potek. Vseeno je šesto mesto za nas dobra uvrstitev, ki smo si jo zaslužili. Bili smo konkurenčni celo dirko, ki nam je dala veliko pozitivnega."