Renault in moto šport

Čaščenje zmogljivosti na cesti - Prepričljivi rekordi (3.Del)

To "raketo" so delno razvili na legendarni stezi Nordschleife nič manj slavnega Nürburgringa, severni pentlji nemškega dirkališča s 73 zavoji. "Ta steza je naravnost neverjetna za razvoj. Ima vse vrste ovinkov: počasne, srednje hitre, zelo hitre ... Zelo je zahtevna za avtomobil, podvozje in elemente karoserije. Vse je zelo obremenjeno! Tam smo opravili veliko vzdržljivostnih preskusov ... in podrli nekaj rekordov v kategoriji avtomobilov s pogonom na prednji kolesi."

Prvi rekord je dosegel Vincent Bayle leta 2008 za volanom modela R26R. Nato je to delo prevzel Laurent Hurgon in dosegel tri nove rekorde: leta 2011 z Megane 3 Trophy, leta 2014 z Megane 3 Trophy-R in leta 2019 z Megane 4 Trophy-R. "To je bila izjemna pustolovščina in sožitje v ekipi je bilo izvrstno. Vsi smo se združili za dosego skupnega cilja. Imel sem neverjetno srečo, da sem bil zadnji člen v tej verigi. To je nekaj, na kar sem zelo ponosen, privilegij, ki ga ne bom nikdar pozabil." Rekordi so bili postavljeni tudi na drugih, prav tako legendarnih dirkališčih, kot sta Spa in Suzuka.

Med opravljanjem dela za volanom različnih Megane je Laurent Hurgon z dvema izmed njih vzpostavil poseben odnos: »Z R26R, seveda, pa tudi z Megane 4 Trophy R. Ta mi je povzročal največ težav! Glede zmogljivosti smo letvico postavili zelo, zelo visoko in njegov razvoj nas je zaposlil res v polni meri. Bil je edini avtomobil, s katerim sem med poskusom izboljšanja rekorda na Nürburgringu moral narediti še drugi krog.«

Ker je Renault Sport Cars 1. maja 2021 postal Alpine Cars, je Megane R.S. Ultime zadnji del opusa z oznako R.S. Ta, januarja 2023 predstavljena posebna serija ponuja celoten razpon strokovnega znanja Renault Sport, vključno s prednjo premo z neodvisno krmilno osjo, znižanim podvozjem Cup, hidravličnimi blokadami hoda obes in sistemom krmiljenja vseh štirih koles 4CONTROL. Ta posebna serija je omejena na 1.976 oštevilčenih primerkov (kot poklon letu ustanovitve Renault Sport), ki imajo posebne oznake s podpisom Laurenta. Hurgona.