Renault in moto šport

Posadka Alpine svetovni podprvak po zadnji dirki FIA WEC v Bahrajnu

Moštvo Alpine Elf Endurance se je s tretjim mestom v dirki 8 ur Bahrajna v soboto že petič v letošnji sezoni povzpelo na zmagovalni oder. S tem izidom in dvema zmagama letos sta moštvo Alpine in njegovi dirkači Nicolas Lapierre, André Negrão in Matthieu Vaxiviere, osvojili drugo mesto v skupni razvrstitvi moštev in dirkačev svetovnega vzdržljivostnega prvenstva FIA 2022. Ta nastop je zaključil izjemno dve leti trajajočo pustolovščino, ki je postavila temelje za obetavno prihodnost znamke Alpine v vzdržljivostnem dirkanju.

Moštvo Alpine Elf Endurance se je z dvema zmagama in še dvema uvrstitvama na stopničke v Bahrajn odpravilo z možnostjo, da v razredu Hypercar še lahko osvoji naslov svetovnega prvaka med dirkači in konstruktorji.

Dva meseca po dirki v Fudžiju se je moštvo in dirkači Nicolas Lapierre, André Negrão ter Matthieu Vaxiviere v četrtek spet znašlo na dirkališču Sakhir. Moštvo je med tremi prostimi treningi izboljševalo hitrost, preden je Matthieu Vaxiviere prevzel volan za kvalifikacije. Francoz je v večernem mraku prvi zapeljal na stezo in v dveh poskusih na dveh kompletih pnevmatik osvojil peto startno mesto.

V soboto je za začetek dirke 8 ur Bahrajna za volan Alpine A480 sedel Nicolas Lapierre. V zadušljivi vročini in startni vročici je prehitel Peugeot s številko 94, nekaj ovinkov zatem pa zelo drzno še Toyoto s številko 7. Čeprav je po posegu varnostnega avtomobila zdrsnil na četrto mesto, je Nicolas Lapierre ohranil stik z vodilnimi vse dokler ni dirkalnika prevzel Matthieu Vaxiviere. Ta je po boju s Peugeotom s številko 94 volan prepustil Andréu Negrãu, ki je izid dvoboja zapečatil.