Renault in moto šport

Moštvo Alpine F1 je osvojilo neverjetno prvo zmago

Moštvo Alpine F1 je prvo zmago v formuli 1 na Hungaroringu osvojilo zahvaljujoč osupljivi vožnji Estebana Ocona, za katerega je bila to prav tako prva zmaga v formuli 1. Fernando Alonso je po nekaj neustrašnih bojih v cilj pripeljal na petem mestu, kar pomeni, da je moštvo pred poletnim premorom napredovalo na peto mesto razvrstitve za svetovno prvenstvo konstruktorjev.
  
Ob startu na mokri stezi sta Ocon in Alonso dobro speljala in se uspela izogniti zapletom in trkom v prvem ovinku. Francoz je imel v vzvratnih ogledalih sliko kaosa, ko je iz prvega ovinka pripeljal drugi, Alonso pa je bil sedmi. Dirka je bila nato prekinjena z rdečo zastavo, da so lahko s steze počistili razbitine. Med dobre četrt ure trajajočo prekinitvijo se je steza pričela sušiti, zaradi česar so dirkači in moštva tuhtali, ali naj ob koncu formacijskega kroga zavijejo v boks in prehodne pnevmatike zamenjajo z gladkimi. Na koncu je bil na startnem mestu samo en dirkalnik (Lewis Hamilton) s prehodnimi pnevmatikami, Ocon in Alonso pa sta se enako kot vsi ostali odločila za pnevmatike za suho stezo.
  
Ponovni start (iz boksov) sta oba dirkača opravila brez zapletov in Ocon je prevzel vodstvo dirke, ko je Hamilton po prvem krogu zavil po gladke pnevmatike. Ujel je svoj dirkalni ritem, tesno pa mu je sledil Sebastian Vettel v Astonu Martinu. Nemec je v boks zavil krog pred Oconom, a je moštvo Alpine z gladkim postankom poskrbelo, da je Ocon ostal v vodstvu.
  
Medtem, ko je njegov moštveni tovariš vodil, se je Alonso boril za morebitno uvrstitev na stopničke s Carlosom Sainzem in kasneje z napadalnim Hamiltonom. Slednji je z bolj svežimi in mehkejšimi pnevmatikami napadal Alonsa, ki je z mojstrsko vožnjo bolj kot svoj položaj (četrto mesto) pred sedemkratnim svetovnim prvakom branil Oconovo vodstvo. Španec je moral naposled kloniti pred Mercedesom, ki ga je prehitel v drugem ovinku.
    
Ocon je kljub nenehnemu pritisku Vettla od zadaj brez napak odpeljal izredno dobro odmerjeno dirko in vodstvo zadržal vse do cilja. Ta zmaga je prva zmaga Francoza v francoskem dirkalniku s francoskim motorjem po zmagi Alaina Prosta z Renaultom v Avstriji leta 1983. Je tudi prva zmaga znamke Alpine, le šest mesecev po predstavitvi moštva.

Alonso je v cilj pripeljal peti, kar je njegova najboljša uvrstitev po vrnitvi v formulo 1, za moštvo Alpine F1 pa najboljši dosežek doslej v tem razredu.