VAŠA VPRAŠANJA
O TEHNOLOGIJI E-TECH FULL HYBRID

 E-Tech full hybrid - E-Tech Plug-in hybrid - questions
E-Tech full hybrid - strokovno znanje družbe Renault
V nadaljevanju lahko poiščete odgovore na vsa vprašanja o vožnji s hibridnim vozilom E-Tech full hybrid.
VAŠA VPRAŠANJA O HIBRIDNIH VOZILIH
KAJ POMENI BESEDA "HIBRID"?
Če je nekaj hibridno, to pomeni, da je sestavljeno iz več različnih elementov, delov. V kontekstu avtomobilske industrije beseda "hibrid" označuje vozila, ki imajo kombinacijo dveh vrst pogona. Z drugimi besedami, elektromotor vozila je povezan z motorjem z notranjim zgorevanjem z namenom, da bi se zmanjšala poraba vozila in izboljšala zmogljivost. 
KAJ JE HIBRIDNO VOZILO?
Hibridno vozilo kombinira dve vrsti motorja, in sicer motor z notranjim zgorevanjem (v primeru znamke Renault gre vedno za bencinski motor) in en ali več elektromotorjev. Pogonski sklop E-Tech full hybrid vključuje še pogonsko baterijo, v kateri se skladišči električna energija. 
KAJ JE MILD HYBRID?
Mild hybrid pogonski sklop ni del tehnologije E-Tech, saj ne omogoča možnosti, da vozite v popolnoma električnem načinu. Mild hybird pogonski sklop vključuje mikrohibridizacijo vozila, ki zagotavlja elektrificirano pomoč (12 V ali 48 V*) motorju z notranjim zgorevanjem samo med speljevanjem in pospeševanjem, da se zmanjša poraba in izboljša zmogljivost. Posebnost mild hybrid vozil je v tem, da nudijo bolj prilagodljivo in dinamično vožnjo, hkrati pa omogočajo do 20% prihranek goriva v primerjavi s primerljivim vozilom z neelektrificiranim bencinskim motorjem.

* 48 V tehnična rešitev

KAKO DELUJE HIBRIDNO VOZILO?
Hibridno vozilo se samodejno zažene v 100% električnem načinu, zaradi česar je vozilo učinkovitejše pri zagonu. Nato se načini pogonov med vožnjo izmenjujejo med električnim pogonom (100% elektromotor), hibridnim pogonom (bencinski motor v kombinaciji z elektromotorjem) in motorjem z notranjim zgorevanjem (bencinski motor). Preklapljanje poteka samodejno glede na potreben pospešek, razmere na cesti in napolnjenost pogonske baterije. Pri nekaterih modelih je mogoče uporabiti gumb EV za prisilno vožnjo na električni pogon, sicer pa sistem za upravljanje pogonskega načina samodejno upravlja spremembe, da doseže najboljši kompromis med porabo in zmogljivostjo.
ZAKAJ PREDSTAVLJAMO HIBRIDNO TEHNOLOGIJO, INOVACIJO?
Hibridna tehnologija je inovativna, saj gre pri hibridnem vozilu za integracijo dveh vrst motorjev v istem vozilu: 
 • in sicer integracijo motorja z notranjim zgorevanjem in enega ali celo več elektromotorjev. 
Integrirana tehnologija samodejno upravlja preklapljanje med tremi različnimi načini vožnje: električnim, z motorjem z notranjim zgorevanjem in hibridnim (ki uporablja kombinacijo motorja na notranje zgorevanje in električno energijo). Glavna prednost hibridnega vozila je, da združuje praktični vidik vozila z notranjim zgorevanjem ter hkrati nudi okoljske in ekonomske prednosti električnega pogonskega sklopa. Na podlagi naših izkušenj, pridobljenih v svetu F1, upravljanje z energijo in samodejni menjalnik z več načini ponujata vsakodnevno vsestranskost, hkrati pa nudita zmogljivost in ekonomičnost.
PRIMERJAVA HIBRIDNEGA IN ELEKTRIČNEGA VOZILA: V ČEM JE RAZLIKA?
Električno vozilo ima samo električni motor, ki ga med delovanjem vozila ves čas uporablja. Vsekakor je doseg vožnje električnega vozila bistveno večji kot pri hibridnem vozilu in lahko znaša do 470 km. Hibridno vozilo pa deluje s pomočjo bencinskega motorja v kombinaciji z enim (ali več) elektromotorji, ki se med vožnjo izmenjujejo, preklapljajo (hibridni, bencinski in električni) in tako omogočajo vožnjo z različnimi pogoni.
Celoten doseg električnega vozila je v primerjavi s celotnim dosegom hibridnega vozila (vsi trije pogoni) manjši kot pri hibridnih vozilih, vendar se tudi doseg vožnje električnih vozil, s pomočjo inovacij in tehnologij, vztrajno povečuje. 
KAKO POLNIM HIBRIDNO VOZILO?
Hibridno vozilo z E-Tech tehnologijo se samodejno polni med vožnjo s pomočjo kinetične energije in motorja z notranjim zgorevanjem, v času ko med vožnjo pospešujete ali zavirate.
ALI SO HIBRIDNA VOZILA ZANESLJIVA?
Naša hibridna vozila so zagotovo zanesljiva, saj temeljijo na strokovnem znanju naših razvojnih ekip, ki se lahko pohvalijo več kot 10. letnimi izkušnjami na področju razvoja električne mobilnosti in znanji pridobljenimi iz sveta F1. Zaradi njihove hibridne zasnove, ki ima integriranih več vrst motorjev, se motor z notranjim zgorevanjem ne uporablja toliko med zagonom in pospeševanjem. E-Tech tehnologija je zasnovana tako, da nima sklopke ali pogonskega jermena, kar pomeni manj vzdrževanja in nižje stroške vzdrževanja zaradi manj obrabnih delov. 
Hibridno vozilo ima motor z notranjim zgorevanjem in enega ali več elektromotorjev. Motorje med delovanjem vozila uporablja izmenično, odvisno od terena, hitrosti vožnje in stopnje napolnjenosti baterije. Renault mreža šteje več kot 30.000 zaposlenih v Evropi, posebno usposobljenih za vzdrževanje E-Tech full hybrid vozil. Zaradi česar ste lahko povsem brezskrbni, da bodo naši strokovnjaki, v lokalnih pooblaščenih servisnih delavnicah znamke Renault, z lahkoto odpravili vse morebitne izzive vašega hibridnega vozila.
VAŠA VPRAŠANJA O POLNJENJU IN DOSEGU HIBRIDNIH VOZIL
ALI JE HIBRIDNA VOZILA POTREBNO POLNITI?
Hibridnih vozil ni treba polniti, saj se polnijo samodejno med vožnjo, in sicer na različne načine: 
 • z rekuperacijo energije, ko upočasnite in med zaviranjem. To je znano kot regenerativno zaviranje (kinetična energija iz gibanja se pretvori v električno energijo);
 • z optimizacijo motorja z notranjim zgorevanjem za proizvodnjo električne energije v tako imenovanem hibridnem načinu ali načinu notranjega zgorevanja.
ALI LAHKO S HIBRIDNIM VOZILOM PREVOZIM DALJŠE RAZDALJE?
Da, absolutno! Hibridno vozilo nadaljuje vožnjo tudi, ko je baterija prazna (takrat za vožnjo uporablja samo bencin). Predvsem pa se pogonska  polni med vožnjo z uporabo kinetične energije in energije zgorevanja, ki ju ustvari bencinski motor. Doseg vožnje hibridnega vozila je torej večji kot pri bencinskem, saj lahko izmenjujete več virov energije. V mestni vožnji, ko elektromotor(ji) prevzame(jo), se motor z notranjim zgorevanjem ne uporablja veliko ali sploh, kar vpliva na prihranek goriva. 
KAKO DOSEČI OPTIMALNO VOŽNJO S HIBRIDNIM VOZILOM?
Nasveti za vožnjo vašega hibridnega vozila in optimizacijo dosega vožnje: 
 • Izkoristite različne stopnje regenerativnega zaviranja, ki so na voljo: vozilo obnovi kinetično energijo, ki nastane pri zaviranju, in napolni vaše hibridno vozilo. 
 • Aktivirajte način Eco: z omejitvijo ali deaktivacijo nekaterih nebistvenih funkcij lahko vplivate na manjšo porabo električne energije. 
   ALI LAHKO S HIBRIDNIM VOZILOM Z VLEČNO KLJUKO VLEČETE DRUGA VOZILA?
   Vlečno kljuko je mogoče namestiti na hibridno vozilo, če je vozilo, ki ga vlečete, homologirano za te namene. Vendar je treba upoštevati, da je vlečna zmogljivost hibridnega vozila pogosto nižja od bencinskega ali dizelskega vozila s primerljivo močjo motorja in navorom. Ne pozabite, da vleka predstavlja dodatno obremenitev za vozilo in posledično zaradi tega vozilo porabi več energije.
    KAKO DRUGAČNA JE VOŽNJA S HIBRIDNIM VOZILOM?
    Ena od razlik, ki jo boste opazili pri vožnji s hibridnim vozilom, je samodejni menjalnik. Tako kot pri električnem vozilu tudi hibridno vozilo nima ročnega menjalnika ali sklopke, kar vozniku prihrani veliko truda! Delovanje hibridnega vozila temelji na električnem, hibridnem (bencin + elektrika) in bencinskem motorju. Kar zadeva udobja vožnje zaradi različnih vrst motorjev, ne predstavlja to za voznika dodatnih izzivov, saj se preklapljanje iz enega pogona v drugega odvija samodejno.Ko je vozilo v električnem pogonu, je vožnja bolj gladka, vozilo ponuja boljše pobiranje in boljši pospešek kot vozilo z motorjem z notranjim zgorevanjem. Vožnja v električnem načinu je tišja in ne prinaša neprijetnega vonja po bencinu. Med vožnjo boste občutili tudi manj tresljajev. Treba je poudariti, da je pri vožnji s hibridom manj omejitev: če je baterija prazna, bo ta tip vozila deloval izključno z bencinskim motorjem kot vsako običajno vozilo z motorjem z notranjim zgorevanjem. 
     ALI SE LAHKO VOZITE S HIBRIDNIM VOZILOM PO AVTOCESTI?
     Seveda! Hibridno vozilo lahko vozite po avtocesti enako kot katerokoli drugo vozilo z enako hitrostjo in močjo kot dizelsko ali bencinsko vozilo. Hibridno vozilo deluje z uporabo bencinskega motorja in enega ali več elektromotorjev, kar mu omogoča preklapljanje med tremi načini pogona (hibridni, bencinski in električni). V mestu, ko vozite počasi ali se pogosto ustavljate, bo vaše hibridno vozilo samodejno preklopilo na električni pogon. Na avtocesti, ko vozilo vzdržuje enakomerno hitrost, se večinoma uporablja pogon bencinskega motorja. Vozilo potem deluje podobno kot bencinsko vozilo s samodejnim menjalnikom!
      VAŠA VPRAŠANJA O PREDNOSTIH HIBRIDNEGA VOZILA
      HIBRIDNO ALI ELEKTRIČNO VOZILO: KAJ JE BOLJŠA IZBIRA?
      Vse je odvisno od vaših potreb in prioritet! Tiha in prilagodljiva električna vozila so zelo prijetna za vožnjo, zahtevajo manj vzdrževanja in so okolju prijaznejša. Vendar pa morate biti pripravljeni na redno polnjenje električnega vozila, na njem namenjeni javni ali domači polnilni točki. Če se vozite na krajše razdalje v mestnem okolju, bi bilo za vas bolj primerno električno vozilo in še prihranili bi, saj poln rezervoar vozila s klasičnim pogonom predstavlja višji strošek kot polnjenje električnega vozila. 
      Je pa hibridno vozilo bolj prilagodljivo, saj uporablja dve vrsti motorja. Na avtocesti na primer preklopi na pogon z motorjem z notranjim zgorevanjem in deluje kot vsako drugo bencinsko vozilo. Ni ga treba polniti tako kot električno vozilo, saj se hibridno vozilo polni samodejno med vožnjo. Hibrid torej združuje praktični vidik vozila z motorjem z notranjim zgorevanjem ter ekološke in stroškovne prednosti električnega vozila.
       HIBRIDNO ALI DIZELSKO VOZILO?
       Hibridna vozila delujejo delno na bencin. Kljub temu imajo hibridi več prednosti v primerjavi z dizelskimi vozili. Pri hibridih je potrebno gorivo dolivati redkeje in vzdrževanje motorja je cenejše kot pri vozilih z dizelskim motorjem. Dolgoročno je zato strošek uporabe vozila nižji. Ko vozilo deluje v električnem načinu, postane hibridno vozilo okolju bolj prijazno kot dizelsko vozilo, saj ne proizvaja izpustov CO2. Prednost hibridnega vozila je tudi v tem, da ga ni treba fizično polniti na javni ali domači polnilni točki, saj se polni samodejno med vožnjo. Prav tako je prednost hibridnega vozila v tem, da ima vedno samodejni menjalnik, kar olajša vsakodnevno vožnjo.
       HIBRIDNO ALI DIZELSKO VOZILO ZA VOŽNJE PO AVTOCESTI: KAJ JE BOLJŠA IZBIRA?
       Oboje! Po avtocesti lahko brez težav vozite obe vrsti vozil. Hibridno vozilo poganjajo eden ali več elektromotorjev in motor z notranjim zgorevanjem. Med vožnjo se hibridno vozilo samodejno preklaplja med različnimi načini pogona, vključno z električnim pogonom, hibridnim pogonom (bencin + elektrika) in bencinskim pogonom. Pri vožnji po avtocesti se za doseganje potrebne moči vozila uporablja bencinski pogon. V tem času se električna baterija rekuperira z energijo zaviranja, saj se del moči iz bencinskega motorja pretvori v električno energijo!
        HIBRIDNO ALI BENCINSKO VOZILO: KAJ JE BOLJŠA IZBIRA?
        Pogonska sklopa sta si po ravni udobja in vožnje podobna. Glavna prednost hibridnega vozila pa je manjša poraba v primerjavi z bencinskimi modeli in tudi lažje vzdrževanje. Hibridna vozila imajo več vrst motorjev, vključno z bencinskim motorjem, ki prevzame vajeti, ko vozilo rabi več moči, na primer na avtocesti. S preklapljanjem med različnimi pogoni hibridno vozilo porabi manj goriva, manj pogosto ga morate dolivati in bencinski motor se manj obrabi! To je velika prednost hibridnega vozila pred tradicionalnim bencinskim vozilom. Ne pozabite, da hibridno vozilo deluje na isti način kot vsako bencinsko vozilo v primeru, ko je pogonska baterija prazna: zato je prilagodljivo in praktično. Tudi ko uporablja električni pogon, hibridno vozilo ponuja enake prednosti kot električno vozilo: ustvarja manj onesnaževanja, je tišje in nudi bolj gladko vožnjo. Tako kot električno vozilo tudi hibridno vozilo nima ročnega menjalnika, kar prinaša še dodatno udobje v vožnji.

         ODKRIJTE VEČ