nova vozila Renault

Svetovna premiera: užitek v vožnji brez meja

Novi Espace se uvršča med najboljše v svojem segmentu po dosegu in izpustu CO2 zahvaljujoč bencinskemu hibridnemu pogonskemu sklopu E-Tech z močjo 147 kW (200 KM) v kombinaciji s samodejnim menjalnikom z več načini delovanja. Te tehnične odlike omogočajo neomejeno izkoriščanje prijetne vožnje , ki jo glede na različice lahko oplemenitita še najnovejši generaciji sistemov MULTI-SENSE in 4CONTROL Advanced.

Prednosti vožnje na električni pogon brez potrebe po polnjenju akumulatorja - Novi Espace poganja novi rod polnega hibrida Renault E-Tech. Ta hibridni pogonski sklop z bencinskim motorjem in skupno močjo 147 kW (200 KM) ponuja najboljše razmerje med zmogljivostmi in porabo goriva na trgu. Tvori ga trivaljni bencinski motor s prostornino 1,2 litra in turbo polnilnikom, ki ima največjo moč 96 kW (130 KM) in največji navor 205 Nm, ter dva elektromotorja, ki sta pogonski elektromotor z močjo 50 kW (70 KM) in 205 Nm navora, ki ga napaja litij-ionski akumulator z zmogljivostjo 2 kWh in napetostjo 400 V in sekundarni visokonapetostni zaganjalnik in generator HSG (High-voltage Starter Generator) z močjo 25 KM in 50 Nm navora, ki služi za zagon bencinskega motorja in prestavljanje.

S speljevanjem izključno na električni pogon in samodejnim vklopom rekuperacije energije ob upočasnjevanju in zaviranju ta pogonski sklop E-Tech Full Hybrid omogoča, da do 80 odstotkov mestne vožnje poteka na električni pogon, kar porabo bencina zmanjša za do 40 odstotkov. Tako omogoča prednosti vožnje z električnim avtomobilom brez potrebe po ustavljanju za polnjenje akumulatorja. Zahvaljujoč samodejnemu upravljanju polnjenja akumulatorja, ga bencinski motor in elektromotorja polnijo glede na način delovanja, ki ga izbere pametni menjalnik. Voznik je lahko pri tem soudeležen s svojimi željami tako, da z ročicama ob volanu ali nastavitvami sistema MULTI-SENSE izbira med štirimi načini regenerativnega zaviranja. Za popolno obveščenost voznika digitalna instrumentna plošča s posebnimi animacijami prikazuje tokove energije v hibridnem pogonskem sklopu. Merilnik napolnjenosti akumulatorja sproti kaže količino razpoložljive električne energije. Prav tako se na instrumentni plošči prikaže rekuperacija energije, ko voznik popusti stopalko za plin in med zaviranjem. Multimedijska naprava OpenR Link omogoča prikazovanje smer tokov energije in vrsto energije, ki poganja avtomobil (električna, mehanska ali hibridna).

Funkcija hibridne vožnje s predvidevanjem skrbi za kar največjo uporabo električne energije na poti. Podatki povezanih zemljevidov, kot je topografija poti na naslednjih sedmih kilometrih (najbolj verjetna pot, če ni vnesen noben cilj), zagotavlja podatke o pričakovanih vrednostih sistemu upravljanja akumulatorja, da bi bila za pogon v največji možni meri uporabljena električna energija. Bilanco vožnje si je možno ogledati kot histogram, ki kaže porabo in razdaljo prevoženo izključno na elektriko.

Hibridni pogon z več načini delovanja - Pogonski sklopi E-Tech Full Hybrid imajo »zaporedno-vzporedno« zasnovo. Samodejni menjalnik s pomožnimi sklopnimi zobmi in več načini delovanja v novem Espace izhaja iz formule 1. Ima dve prestavi za elektromotor in štiri za motor z notranjim zgorevanjem. Možnih je 15 načinov kombiniranja motorjev, s katerimi se optimizira izpust CO2, užitek v vožnji in porabo goriva. Končni rezultat je razmerje med stroški in vrednostjo, ki je edinstvena na trgu.

Pameten samodejni menjalnik z več načini delovanja samodejno izbere najboljši način delovanja hibridnega pogonskega sklopa E-Tech Full Hybrid izmed naslednjih možnosti:
  • izključno električni pogon (pogonsko moč zagotavlja samo elektromotor),
  • dinamičen hibrid (pogonsko moč kombinirano zagotavljana motor z notranjim zgorevanjem in elektromotor),
  • e-drive (za pogon skrbi elektromotor, motor z notranjim zgorevanjem pa polni akumulator),
  • IC (pogonsko moč zagotavlja samo motor z notranjim zgorevanjem in/ali polni akumulator),
  • rekuperacija (kolesa poganjajo elektromotor. ki polni akumulator).
Sistem 4CONTROL Advanced 

Novi Espace je najdaljši Renaultavtomobil, zato je sistem 4CONTROL Advanced bistven za izboljšanje njegove vodljivosti, okretnosti in dinamičnosti. Ta sistem, ki je v paketih Iconic in Esprit Alpine del serijske opreme, poveča užitek v vožnji in varnost ter zmanjša obračalni krog zahvaljujoč večvodilski zadnji premi in krmiljenju vseh štirih koles. Obnašanje avtomobila v ovinkih in med spreminjanjem smeri vožnje je vliva zaupanje in je hkrati dinamično zaradi obvladanega nagibanja karoserije. Sistem 4CONTROL optimizira položaj koles na neenakomerni in razbrazdani cesti ali drugi podlagi. Za stabilnost brez primere in izjemno okretnost, zlasti v mestu, dodani smerni aktivator pri veliki hitrosti ali med zavijanjem s hitrostjo nad 50 km na uro zadnji kolesi blago zasuka v isto smer kot prednji (do 1 stopinje) v ovinku. Pri majhni hitrosti ju zasuka v nasprotno smer od prednjih za do 5 stopinj.

Slednji kot je večji kot pri prejšnji generaciji sistema (3,5 stopinje), zaradi tega premer obračalnega kroga med robnikoma s sistemom 4CONTROL Advanced znaša le 10,4 metra (kot Renault Clio), brez njega in s krmiljenjem samo prednjih koles pa 11,6 metra.

Občutenje vožnje po meri s sistemom MULTI-SENSE

V novem Espacu nastavitve sistema MULTI-SENSE omogočajo določanje občutenja vožnje po meri (sile za sukanje volana, odzivnost motorja in okretnost podvozja), barvo notranje razsvetljave in prikazov na armaturni plošči s štirimi načini: Eco, Sport, Comfort in Perso.