Renault skupina

Skupina Renault, Valeo in Valeo Siemens eAutomotive se povezujejo s ciljem v Franciji razviti in proizvajati avtomobilski elektromotor nove generacije

Skupina Renault, Valeo in Valeo Siemens eAutomotive objavljajo, da so podpisali memorandum o soglasju za ustanovitev strateškega partnerstva za zasnovo, skupen razvoj in proizvodnjo nove generacije avtomobilskega elektromotorja v Franciji, ki bo omogočil ukinitev rabe redkih zemelj.

Trije partnerji bodo združili svoje veščine in priznano strokovno znanje pri snovanju edinstvenega električnega pogonskega sklopa brez primere na svetu: več moči z manjšo potrebo po energiji in brez uporabe redkih zemelj.

V okviru tega sodelovanja bo vsak od treh partnerjev prispeval k razvoju in proizvodnji dveh poglavitnih delov elektromotorja: rotorja in statorja.

Renault bo razvil in proizvajal rotor z navitjem za sinhroni elektromotor – tehnologija EESM (Electrically Excited Synchronous Motor). Zasnovan brez uporabe redkih zemelj bo omogočal večji energijski izkoristek. Razen dobave sestavnih delov, temelječih na najboljšem strokovnem znanju vsakega od podjetij, bo celotna arhitektura vseobsegajočega (»all in one«) elektromotorja za Skupino Renault zasnoval Renault. 

Valeo in Valeo Siemens eAutomotive bosta razvila in proizvajala stator, ki izhaja iz tehnološkega strokovnega znanja podjetja Valeo o združevanju bakrenih žic. Zahvaljujoč njegovim edinstvenim veščinam na tem področju, ki omogoča vgradnjo večje gostote bakra v stator, lahko Valeo pridobi večjo moč elektromotorja, ne da bi se ob tem povečala poraba energije.

Skupina Renault, Valeo in Valeo Siemens eAutomotive bodo tako prvi akterji, ki bodo velikoserijsko proizvajali elektromotor z močjo 200 kW, zasnovan brez redkih zemelj, začenši z letom 2027. Baza proizvodnje elektromotorja za potrebe Skupine Renault bo v njeni tovarni Cleon v Normandiji v Franciji.

Luca de Meo, glavni izvršni direktor Skupine Renault, je dejal: "Zelo smo veseli sodelovanja z Valeom, čigar strokovno znanje je priznano po vsem svetu. Skupaj bomo zasnovali in razvili novo generacijo elektromotorjev z visoko tehnologijo, ki jih bodo proizvajali v naši tovarni Cléon. To partnerstvo je še en dokaz naše zmožnosti biti na prvi črti električne revolucije, ki poteka v avtomobilski industriji, in novo avtomobilsko vrednostno verigo zasidrati v Franciji." 

Christophe Périllat, glavni izvršni direktor podjetja Valeo, je dejal: "To strateško partnerstvo bo prineslo pomemben korak naprej v električni mobilnosti. S Skupino Renault bomo ustvarili avtomobilski elektromotor nove generacije, ki bo omogočal ukinitev rabe redkih zemelj. Ta novi elektromotor bo ustrezal najstrožjim okoljskim zahtevam in najvišjim zahtevam kar zadeva zmogljivosti."


Pionirji elektrifikacije avtomobilov Skupina Renault, Valeo in Valeo Siemens eAutomotive so začetniki nove tehnološke strani električne mobilnosti.