EU uredba o energijski učinkovitosti pnevmatik

S 1. majem 2021 je stopila v veljavo Uredba EU o energijski učinkovitosti pnevmatik. V skladu z Uredbo so pnevmatike novega vozila Renault in pnevmatike, kupljene ob menjavi pnevmatik, opremljene z informacijami o energijski učinkovitosti.

Uredba in EPREL registracija

Nova Uredba temelji na ambicioznih ciljih

Evropska unija si trenutno prizadeva za drastično zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, z namenom, da bi bila do leta 2050 ogljično nevtralna. Dosega tega cilja zahteva 60 % zmanjšanje emisij v cestnem prometu v primerjavi z letom 1990. 


Zmanjšanje emisij v cestnem prometu je edini način, s katerim se bo zastavljen cilj doseglo. Po statističnih podatkih predstavlja cestni promet 22% vseh evropskih emisij. V zvezi s tem zmogljivost pnevmatik pomembno vpliva na porabo goriva in emisije CO2, in sicer za 20 do 30%. 


Novi evropski standard označevanja pnevmatik omogoča enostaven dostop do informacij o energijski učinkovitosti pnevmatik, ki so na voljo pri nakupu novega vozila ali pri menjavi pnevmatik (nakup novih pnevmatik).

Beli Renault Captur na cesti

Pregleden sistem klasifikacije energijske učinkovitosti pnevmatik

Z izbiro energijsko učinkovitih pnevmatik si zagotovite številne prednosti: 
  • znižanje emisij CO2, s čimer na splošno vplivate na zmanjšanje tveganja podnebnih sprememb;
  • večja varnost z večjo preglednostjo delovanja pnevmatik na mokrih, zasneženih ali poledenelih cestiščih;
  • manj hrupa na cesti, saj je pomoč okolju povezana z manjšim onesnaževanjem s hrupom;
  • dejanski prihranek stroškov z optimizacijo porabe goriva.

Nov način označevanja pnevmatik

Nov način označevanja pnevmatik

Oznake o energijski učinkovitosti pnevmatik

Informacije, ki jih boste našli na energijskih nalepkah vaših pnevmatik:

  • nov razred zmogljivosti: emisije CO2 in kotalni upor na mokrem terenu so zdaj razvrščeni od A do E v primerjavi z A do G na prejšnjih oznakah;
  • ikone, ki označujejo stopnjo združljivosti pnevmatike za slabe vremenske razmere (sneg, led);
  • (A-B-C) klasifikacija hrupa za zaokroževanje podatkovnih vrednosti v decibelih;
  • sklic na model pnevmatike in velikost bosta na voljo na oznaki, kar bo omogočilo, da na spletni strani Evropske unije pridobite tudi kodo QR za vaše pnevmatike. QR kodo lahko optično preberete s pametnim telefonom in pridobite celoten pregled nad podatki o učinkovitosti vaših pnevmatik. 

Kaj to pomeni za vas?

Boljša ozaveščenost in dostop do novih informacij

Boljša ozaveščenost in dostop do novih informacij

V skladu z Uredbo vam nudimo informacije tudi znotraj prodajno-servisne mreže Renault, na naši spletni strani in v naših komunikacijah. S  1. majem 2021 nove oznake o energijskih učinkovitosti pnevmatik postopoma na voljo na vseh naših komunikacijskih kanalih in komunikacijah, povezanimi s prodajo pnevmatik. Informacije bodo na voljo tudi v vseh prodajnih salonih.

 

Nove oznake se bodo postopoma na voljo v celotni spletni izkušnji pri nakupu novih vozil (konfiguracija novih vozil in spletna ponudba). Prejšnje oznake bodo preprosto zamenjale nove oznake o energijski učinkovitosti.

Odkrijte več

renault energy label

Oznake pnevmatik

odkrijte več
renault eprel registration and regulation

Uredba in EPREL registracija

odkrijte več

Naše spletno mesto in njegovi partnerji uporabljajo piškotke za merjenje občinstva in uspešnosti spletnega mesta, za prikaz prilagojenih in / ali geolokaliziranih oglasov in vsebin ter za omogočanje interakcije z našo vsebino prek družabnih omrežij. Svojo izbiro lahko kadar koli spremenite s klikom na spodnjo povezavo "Upravljanje piškotkov".

Več o tem