EU uredba o energijski učinkovitosti pnevmatik


S 1. majem 2021 je stopila v veljavo Uredba EU o energijski učinkovitosti pnevmatik. V skladu z Uredbo so pnevmatike novega vozila Renault in pnevmatike, kupljene ob menjavi pnevmatik, opremljene z informacijami o energijski učinkovitosti.
nova uredba temelji na ambicioznih ciljih
Evropska unija si trenutno prizadeva za drastično zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, z namenom, da bi bila do leta 2050 ogljično nevtralna. Dosega tega cilja zahteva 60 % zmanjšanje emisij v cestnem prometu v primerjavi z letom 1990. 

Zmanjšanje emisij v cestnem prometu je edini način, s katerim se bo zastavljen cilj doseglo. Po statističnih podatkih predstavlja cestni promet 22% vseh evropskih emisij. V zvezi s tem zmogljivost pnevmatik pomembno vpliva na porabo goriva in emisije CO2, in sicer za 20 do 30%. 

Novi evropski standard označevanja pnevmatik omogoča enostaven dostop do informacij o energijski učinkovitosti pnevmatik, ki so na voljo pri nakupu novega vozila ali pri menjavi pnevmatik (nakup novih pnevmatik). 

pregleden sistem klasifikacije energijske učinkovitosti pnevmatik
Z izbiro energijsko učinkovitih pnevmatik si zagotovite številne prednosti:   
  • znižanje emisij CO2, s čimer na splošno vplivate na zmanjšanje tveganja podnebnih sprememb;
  • večja varnost z večjo preglednostjo delovanja pnevmatik na mokrih, zasneženih ali poledenelih cestiščih;
  • manj hrupa na cesti, saj je pomoč okolju povezana z manjšim onesnaževanjem s hrupom;
  • dejanski prihranek stroškov z optimizacijo porabe goriva.

nov način označevanja pnevmatik

oznake o energijski učinkovitosti pnevmatik
Informacije, ki jih boste našli na energijskih nalepkah vaših pnevmatik: 
  • nov razred zmogljivosti: emisije CO2 in kotalni upor na mokrem terenu so zdaj razvrščeni od A do E v primerjavi z A do G na prejšnjih oznakah;
  • ikone, ki označujejo stopnjo združljivosti pnevmatike za slabe vremenske razmere (sneg, led);
  • (A-B-C) klasifikacija hrupa za zaokroževanje podatkovnih vrednosti v decibelih;
  • sklic na model pnevmatike in velikost bosta na voljo na oznaki, kar bo omogočilo, da na spletni strani Evropske unije pridobite tudi kodo QR za vaše pnevmatike. QR kodo lahko optično preberete s pametnim telefonom in pridobite celoten pregled nad podatki o učinkovitosti vaših pnevmatik. 

kaj to pomeni za vas

boljša ozaveščenost in dostop do novih informacij
V skladu z Uredbo vam nudimo informacije tudi znotraj prodajno-servisne mreže Renault, na naši spletni strani in v naših komunikacijah. S 1. majem 2021 nove oznake o energijskih učinkovitosti pnevmatik postopoma na voljo na vseh naših komunikacijskih kanalih in komunikacijah, povezanimi s prodajo pnevmatik. Informacije bodo na voljo tudi v vseh prodajnih salonih.

Nove oznake se bodo postopoma na voljo v celotni spletni izkušnji pri nakupu novih vozil (konfiguracija novih vozil in spletna ponudba). Prejšnje oznake bodo preprosto zamenjale nove oznake o energijski učinkovitosti.

odkrijte več

renault étiquette énergétique
Oznake pnevmatik
renault règlementation eprel
Uredba in EPREL registracija