1. KDO SO UPRAVLJAVCI VAŠIH OSEBNIH PODATKOV?

Vaše osebne podatke upravljajo in obdelujejo Renault Nissan Slovenija d.o.o. (v nadaljevanju RNS), pravna oseba, ki na slovenskem trgu zastopa  znamke Renault, Dacia, Nissan ter pooblaščeni trgovci teh znamk, pri katerih se nahajajo vaši podatki (v nadaljevanju "RENAULT" ali "mi") kot skupni upravljavci osebnih podatkov.

 

Renault Nissan Slovenija, d.o.o. se nahaja na naslovu Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana, Slovenija.

 

Za vsa vprašanja glede obdelave podatkov ali vaših pravic se prosimo obrnite na pooblaščeno osebo za zaščito podatkov: vop.renault@renault.si.

 

Seznam pooblaščenih trgovcev je objavljen na www.renault.si/trgovci.

 

Zbrane podatke delimo znotraj RNS in z vašim izbranim trgovcem, da vas razbremenimo dvojnega posredovanja istih podatkov. V primeru, da izberete več trgovcev, bomo vaše osebne podatke in privolitev posredovali vsem izbranim. Namen te vrste ravnanja je, da so podatki v bazi podatkov pravilni, kar je naša zakonska obveznost.

2. KAKO UPORABLJAMO VAŠE OSEBNE PODATKE?

Vaše osebne podatke zbiramo, ko izpolnite obrazec na naši spletni strani, ko nas kontaktirate preko e-pošte, telefona, klepeta v živo (live chat), ko obiščete pooblaščeni salon ali servis ali kako drugače.

 

Vi zagotavljate resničnost in točnost osebnih podatkovi, ki nam jih posredujete. 

 

Vaše osebne podatke uporabljamo za različne namene:

Namen

Pravna osnova

Upravljajnje vaših zahtevkov, ki nam jih lahko posredujete na kakršenkoli način (po e-pošti, telefonu, naših spletnih strani, preko družabnih omrežij), kot so: zahteva za testno vožnjo, za termin za servisni pregled, za komercialno ponudbo, za oceno stroškov za popravilo, za informacije o novih in rabljenih vozilih in podobno ...

Ta obdelava podatkov je potrebna in jo upravičuje predpogodbeni odnos, ki izhaja iz vaše zahteve.

 

Upravljanje poslovnega odnosa: izvedba nakupa vozila / nadomestnih delov / dodatne opreme / storitev

popravila in vzdrževanja vozila (naročilo, račun ...), kot tudi izvedba vzdrževalne pogodbe, pogodbe o podaljšanem jamstvu, pomoč na cesti (Renault Pomoč).

Ta obdelava podatkov je upravičena na osnovi pogodbe, ki ste jo sklenili z nami.

 

Izvedba vpoklica vozil.

Ta obdelava podatkov je v skladu z našimi zakonskimi obveznostmi.

Upravljanje vaših zahtevkov (pritožbe).

Ta obdelava podatkov temelji na našem zakonitem interesu (izboljšanje naših izdelkov in storitev ter preprečevanje sodnih postopkov).

Upravljanje posnetkov vaših klicev.

Ta obdelava podatkov temelji na našem zakonitem interesu (zagotavljanje dokazov o  naši poslovni komunikaciji). Lahko ji nasprotujete.

Izvajanje aktivnosti v zvezi z anketami o zadovoljstvu in študije o naših obstoječih izdelkih in storitvah ter študije o razvoju naših novih izdelkov in storitev.

Ta obdelava podatkov temelji na našem zakonitem interesu (izboljšanju naših izdelkov in storitev).

 

Spremljanje vpliva naših dejavnosti (poročanje).

Ta obdelava podatkov temelji na našem zakonitem interesu (merjenje vpliva našega poslovanja in izboljšanje naših izdelkov in storitev).

Upravljanje vaše udeležbe na prireditvah, v nagradnih igrah, tekmovanjih in podobno.

Ta obdelava podatkov temelji na našem zakonitem interesu (organizacija dogodkov).

Z vašo privolitvijo, kadar je to zakonsko predpisano, vas bomo kontaktirali prek navadne pošte, telefona ali

elektronske pošte z osebno prilagojenimi promocijskimi sporočili, vključno z informacijami o naših izdelkih, posebnih ponudbah za nakup ali vzdrževanje vozil, vabili na dogodke ali vabili za sodelovanje v nagradnih igrah.

Ta obdelava podatkov temelji na vaši izrecni privolitvi in/ali če je dovoljena brez vaše privolitve, na našem zakonitem interesu (za zagotavljanje ustrezne vsebine, za poglobitev pogodbenih odnosov z obstoječimi kupci naših izdelkov in storitev).

Odgovarjanje na vaše zahtevke za pravice v zvezi z vašimi osebnimi podatki (glejte razdelek »5. Katere pravice imate?«).

Ta obdelava podatkov temelji na naših zakonskih obveznostih in vključuje preverjanje vaše identitete.

Upravljanje vašega uporabniškega računa »My Renault« ali  »You and Renault«.

Ta obdelava je upravičena z izvajanjem pogodbe, ki ste jo sklenili z  nami.

Na splošno se zavezujemo, da zbiramo samo osebne podatke, ki so potrebni za vsak namen, za katerega obdelujemo vaše podatke.

 

Določeni podatki na spletnih obrazcih, preko katerih nam pošljete vaše zahteve, so označeni kot obvezni. Potrebni so za sklenitev pogodbe ali pa so potrebne za izpolnitev vaših zahtev ali za izpolnitev naših zakonskih ali pogodbenih obveznosti. Če ne želite posredovati zahtevanih informacij, ne bomo mogli obdelati vaše zahteve. Namen drugih informacij je, da vas bolje spoznamo, še posebej, ko vam pošiljamo prilagojena promocijska sporočila in zato so neobvezne in jih lahko izpolnite ali ne. Prav tako imate pravico, da kadar koli zahtevate brisanje podatkov iz naše baze podatkov.

 

Če ste kupec naših proizvodov ali storitev, vam bomo lahko nekajkrat letno preko navadne ali elektronske pošte poslali informacije o novostih  ali ugodnostih, in sicer na osnovi našega zakonitega interesa – razen v primeru vaše izrecnega ugovora oz. preklica -  in z namenom  utrjevanja naših odnosov in vašega zaupanja in zvestobe.

 

Vsaka obdelava vaših osebnih podatkov, ki presega naš zakoniti interes, bo potekala le z vašo izrecno privolitvijo za neposredno trženje, da vam zagotovimo privlačne ponudbe. Če želite prejemati personalizirane, osebno prilagojene prodajne ponudbe in popuste, vas prosimo za vašo Privolitev, saj vam želimo poslati le najpomembnejše ponudbe, ki so prilagojene vašim potrebam in ki vas bodo resnično zanimale.

 

Vaše podatke potrebujemo tudi, ko se prijavite na portal MY Renault. Vaša privolitev nam daje pravico do obdelave podatkov, dokler je ne prekličete.

 

Če ste kupec naših proizvodov ali storitev vas bomo lahko po prevzemu novega vozila ali obisku servisa kontaktirali, in sicer na osnovi našega zakonitega interesa – razen v primeru vaše izrecnega ugovora oz. preklica - in z namenom  da vas povprašamo po vašem zadovoljstvu z našimi storitvami.

 

Na osnovi vaših osebnih podatkov (tistih, ki nam jih posredujete neposredno in tistih, ki jih prejmemo od naših partnerjev, kot tudi tistih, ki jih zbiramo na samodejen način med vašimi obiski naših spletnih strani ali med vašo uporabo naših mobilnih aplikacij na podlagi vaše privolitve, na primer demografski, sociografski in vedenjski podatki,  spol, starost, kraj bivanja, pogostost, način in čas uporabe storitev, spletnih mest in aplikacij, pretekle nakupne navade, lokacija ali spletna identifikacija), lahko na osnovi našega zakonitega interesa – razen v primeru vaše izrecnega ugovora oz. preklica, razvijamo komercialne profile oz. segmente kupcev, ki nam omogočajo, da ocenjujemo in natančneje predvidevamo vaše osebne želje in/ali interese glede naših izdelkov in storitev. Boljše poznavanje nam omogoča, da vam – na osnovi vaše privolitve - ponudimo izdelke ali storitve, ki bodo bolj po vaši meri in da vam bolje ugodimo. Oblikovanje profilov pa ni podlaga za kakršnokoli avtomatizirano odločanje o vsebini sporočil, ki vam jih bomo poslali.

 

Ko ste v stiku z našim klicnim centrom, je naš cilj, da najbolje zadostimo vašim zahtevam. Z namenom zagotavljanja dokazov o  naši poslovni komunikaciji se lahko vaši klici zabeležijo in se hranijo skladno z zakonodajo. Temu lahko nasprotujete.

3. KATERI PODATKI O VAS SE ZBIRAJO?

Osebni podatki so podatki, ki jih je mogoče uporabiti za identifikacijo fizične osebe. Poleg "tipičnih" identifikacijskih podatkov, kot so ime, naslov, e-naslov ali telefon, to vključuje tudi tehnične podatke, ki jih je mogoče dodeliti osebi, na primer naslov IP.

 

  • Osebni podatki za identifikacijo, na primer: ime, priimek, naslov, e-naslov, telefonska številka, davčna številka, datum rojstva;
  • Podatki o nakupu, na primer: številka kupoprodajne pogodbe, datum sklenitve pogodbe, številka računa, datum računa;
  • Podatki o lastništvu vozila, na primer: vrsta pogodbe o vzdrževanju, datum sklenitve pogodbe, datum izteka pogodbe;
  • Podatki o stikih s kupci, na primer:  vrsta zahtevka za informacije ili pritožbe, datum zahtevka;
  • Marketinške informacije, na primer: vrsta marketinške aktivnosti, v katero ste bili vključeni, datum kontakta, zbrani podatki na spletnih straneh in/ali v mobilnih aplikacijah, povezani podatki;
  • Podatki o vozilu (za čas vašega dejanskega lastništva vozila), na primer: znamka in model vozila, datum prve registracije, datum nakupa, številka šasije (VIN), informacije o storitvah servisiranja vozila, vrsta storitve (vzdrževanje, popravilo ...), datum storitve, podatki o povezljivosti vozila.

Dejansko so vsi osebni podatki prostovoljni, razen če potrebujemo te podatke za namen sklenitve pogodbe, izvršitve vaših zahtev ali izvajanje funkcionalnosti med vašim obiskom naše spletne strani, in brez teh podatkov izvedba omenjenih namenov ni mogoča.

 

Podatki, katere zbiramo samodejno

S svojimi partnerji uporabljamo različne tehnologije za zbiranje in shranjevanje podatkov o vaših obiskih naših spletnih strani, kar lahko vključuje uporabo piškotkov ali podobnih tehnologij za identifikacijo vašega brskalnika ali naprave. Te informacije uporabljamo za upravljanje naše spletne strani, za odkrivanje in preprečevanje nepooblaščenega dostopa in za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pravna podlaga je torej naš legitimni interes, da izboljšamo uporabniško izkušnjo naše spletne strani in ponudimo prilagojene in ustrezne vsebine v skladu z vašimi interesi. Ko obiščete naše spletne strani, samodejno zabeležimo datum, čas in trajanje vašega obiska, kot tudi ime vašega ponudnika internetnih storitev in spletno stran, s katere ste prišli. Samodejno prejmemo tudi informacije o količini prenesenih podatkov, brskalniku in operacijskem sistemu in napravi, ki jo uporabljate. Samodejno zbrani podatki se anonimizirajo takoj, ko so zbrani.

 

Naj omenimo, da je ta funkcionalnost povsem neobvezna in da je ne izvajamo brez vaše privolitve. Za večinformacij o našem pravilniku o piškotkih in navodilih za upravljanje vaše privolitve obiščite https://www.renault.si/piskotki.

4. KDO IMA DOSTOP DO VAŠIH OSEBNIH PODATKOV?

V našem podjetju dobijo dostop do vaših podatkov le tisti sodelavci, ki jih potrebujejo za izpolnitev naših pogodbenih in pravnih obveznosti in le v obsegu, ki je potreben za izpolnitev.

 

RNS bo vaše osebne podatke posredoval naši matični družbi Renault SAS, 13/15 quai le Gallo 92100 Boulogne-Billancourt,  France in matični družbi Nissan International SA, Zone d’Activités La Pièce 12, 1180 Rolle, Suisse, v naslednjih primerih:

 

-       za izvedbo vašega naročila, ko se odločite za nakup avtomobila; 

-       za izboljšanje naših storitev z izvajanjem ankete o zadovoljstvu (Glas kupca - Voice of Customer); 

-       za reševanje reklamacij/garancijskih zahtevkov;

-       za statistične namene in poročanje.

 

Na osnovi vaše predhodne privolitve vaše osebne podatke lahko delimo z drugimi člani skupine Renault, kot sta RCI BANQUE SA, bančna podružnica Ljubljana in RCI Lizing d.o.o., obe podjetji na naslovu Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana, Slovenija (v nadaljevanju RCI) in sicer le za namene, na katere se nanaša vaša privolitev. Ko izberete avtomobil, ki ga želite kupiti, se lahko odločite za eno od možnosti financiranja, ki jih ponuja naš partner RCI. Podatki, ki jih posredujete na RCI za sklenitev pogodbe o financiranju, nam ne bodo nikoli razkriti. RCI bo razkril vaše osebne podatke, če ste podali svojo privolitev, da vam posredujemo promocijske ponudbe naših izdelkov in storitev. Omogočiti vam želimo čim preprostejši nakup avtomobila, zato vam ponudbo svojih izdelkov in storitev pošiljamo kot enotno, celovito ponudbo.

 

Vaše osebne podatke lahko delimo tudi s pogodbenimi partnerji - ponudniki storitev, ko obdelujemo vse ali del vaših osebnih podatkov, kolikor je to potrebno za izpolnjevanje zaupanih jim nalog (npr. gostovanje naše spletne strani ali mobilne aplikacije; storitve, povezane z delovanjem ali vzdrževanjem spletne strani; storitve, povezane s pošiljanjem komercialnih ponudb, izvajanjem raziskav itd.). Vaši osebni podatki bodo preneseni le pooblaščenim službam zaradi njihovih funkcij in v okviru njihovi pristojnosti.

 

Vaši podatki bodo posredovani tretjim osebam, če ste dali privolitev ali jih bomo delili  z našimi pogodbenimi partnerji v Srbiji, Franciji, Švici, Sloveniji, na Hrvašem, v Nemčiji in Španiji, če smo tretjim strankam naročili, da obdelajo podatke za nas, ker je to potrebno glede na naravo posla, ker je to naša pogodbena obveznost ali na podlagi vaše privolitve. Na ta način boste prejeli ustrezne informacije o naših izdelkih in storitvah, ki vas zanimajo.

 

Seznam naših pogodbenih partnerjev najdete na  www.renault.si/partnerji.

 

Vaše osebne podatke posredujemo tretjim osebam, da izpolnimo vse zakonske obveznosti ali upravne ali sodne odločbe, in sicer samo pooblaščenim službam, zaradi njihovih dolžnosti in odgovornosti. V nekaterih primerih se lahko od RNS zahteva, da vaše osebne podatke posreduje lokalnim organom ali agencijam ali organom EU. V skladu z veljavno zakonodajo smo dolžni te informacije posredovati na zahtevo. Poleg tega lahko RNS shrani vaše osebne podatke v skladu s predpisi Republike Slovenije ali EU. Primer tega je uredba EU o umiku potencialno škodljivih vozil. V skladu s to uredbo moramo hraniti osebne in kontaktne podatke vseh posameznikov, ki so lastniki avtomobilov naših znamk, da vas lahko obvestimo o morebitnem vpoklicu. Podatki, ki se hranijo zaradi skladnosti, se v nobenem primeru ne bodo uporabljali za druge namene, ker je to v nasprotju z zakonom.

 

Upoštevajte, da se naša zaščita ne širi na spletne strani drugih ponudnikov, do katerih lahko dostopate preko povezav z naših spletnih strani.

 

Kolikor je to mogoče, so vaši podatki na strežnikih v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP). Ker pa se nekateri naši ponudniki storitev nahajajo v državah zunaj EGP, se vaši osebni podatki obdelujejo v teh državah. Nekatere države na podlagi odločbe oz. sklepa Evropske komisije o ustreznosti zagotavljajo ustrezno raven varstva osebnih podatkov.   Nekatere države pa imajo lahko različne uredbe o osebnih podatkih iz Evropske unije. V tem primeru posebno pozornost posvečamo zagotavljanju, da se ta prenos opravi v skladu z veljavnimi predpisi in da se vzpostavijo zaščitni ukrepi, ki zagotavljajo raven varovanja vaše zasebnosti in vaših temeljnih pravic, ki so enake tistim, ki jih ponuja Evropska unija (ali z uporabo standardnih pogodbenih klavzul Evropske komisije). Na podlagi enostavne zahteve, ki jo pošljete na naslov, naveden v razdelku  "5. Katere pravice imate?", vam lahko posredujemo več informacij o teh prenosih.

 

Vaše osebne podatke, ki jih shranjujemo, bomo razkrili samo osebam, določenim v tej Politiki zasebnosti, in jih ne bomo prodajali ali trgovali z njimi. Zagotavljamo vam, da so informacije, ki ste nam jih posredovali, varne, saj je to naš glavni cilj.

5. KATERE PRAVICE IMATE?

Pravica do dostopa do podatkov / do obveščenosti imate pravico vedeti, katere osebne podatke zbiramo, iz katerih virov in za katere namene. V skladu s tem vam omogočamo, da nas kadar koli kontaktirate in zahtevate, da vam te podatke posredujemo.

 

Pravica do popravka: imate pravico zahtevati popravek kakršnihkoli napak pri vaših osebnih podatkih. Naša dolžnost je zagotavljati točnost osebnih podatkov, ki jih obdelujemo, za kar si prizadevamo vsakokrat, ko vas kontaktiramo. Kljub našim prizadevanjem pa se lahko zgodi, da so nekateri podatki, ki jih obdelujemo, netočni. Zavezujemo se, da bomo v tem primeru izpolnili vašo zahtevo za popravek podatkov.

 

Pravica do izbrisa podatkov / do pozabe: imate pravico zahtevati, da izbrišemo vaše osebne podatke. Vašo zahtevo smo dolžni izpolniti, razen če moramo podatke hraniti v skladu z zakonodajo. RNS se zavezuje, da bo iz vseh podatkovnih baz izbrisal ali anonimiziral vaše osebne podatke, povezane z obdelavo, za katero ste dali privolitev.

 

Pravica do prenosljivosti podatkov: imate pravico zahtevati, da se vam vaši osebni podatki posredujejo v strukturirani in pogosto uporabljani obliki. RNS se zavezuje, da se bo na to zahtevo odzval v  zakonskem roku 30 dni od podaje zahteve. Poslali vam bomo samo osebne podatke, ki ste nam jih posredovali, oziroma tiste, ki smo jih pridobili iz javno dostopnih virov ali od naših partnerjev.

 

Pravica do omejitve obdelave: v skladu z ZVOP imate v določenih primerih pravico do omejitve obdelave osebnih podatkov. V RNS  smo izvedli poglobljen pregled svojih namenov in sredstev obdelave in nismo našli primerov, ki bi zahtevali omejitev podatkov. Vse zahteve v okviru te pravice bodo tako obravnavane kot umik privolitve, kar pomeni, da vam RNS ne bo več pošiljal nobenih drugih, razen najnujnejših komunikacij.

 

Pravica do ugovora: ZVOP zagotavlja, da lahko ugovarjate kakršni koli obdelavi. Vsak ugovor bo obravnavan kot umik vaše privolitve, zaradi česar vam RNS ne bo pošiljal nobenih, razen najnujnejših komunikacij.

 

Avtomatizirano odločanje: RNS ne izvaja avtomatiziranega odločanja, razen po vaši meri prirejenega spletnega oglaševanja, za katerega bi predhodno pridobili vašo izrecno privolitev. Svojo privolitev ali umik le-te lahko kadar koli prekličete.

 

Pravica, da kadarkoli umaknete vašo privolitev za obdelavo vaših osebnih podatkov za namene, za katere ste jo podali, in sicer ne da bi to vplivalo na zakonitost obdelave podatkov, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

 

Za vsa vprašanja glede obdelave podatkov ali vaših pravic  ali v primeru zlorabe vaših podatkov se prosimo obrnite na pooblaščeno osebo za zaščito podatkov: vop.renault@renault.si.

 

Če pride do kršitve varstva vaših osebnih podatkov, ki predvidoma pomenijo veliko tveganje za vaše pravice in svoboščine, vas bomo o tem obvestili nemudoma in po možnosti v 72 urah.

 

Pri razreševanju pritožb v zvezi z obdelavo osebnih podatkov, ki jih z vami ne moremo rešiti neposredno, sodelujemo s pristojnimi regulatornimi organi. Imate pravico do pravnega varstva. Lahko se obrnete na Informacijskega pooblaščenca RS. Pred vsako prijavo se prosimo obrnite na nas, da bi skupaj rešili vašo težavo. 

6. KAKO DOLGO HRANIMO VAŠE PODATKE?

V skladu s predpisi se zavezujemo, da bomo vaše osebne podatke hranili le za čas, ki je potreben za izpolnitev določenega namena obdelave. Za izračun teh obdobij čuvanja in shranjevanja podatkov se opiramo predvsem na naslednja merila:

 

  • trajanje pogodbe: če imate pogodbo z nami;
  • čas, potreben za obdelavo vašega zahtevka ali pritožbe;
  • čas, ko je bil odprt vaš račun (če ste ga odprli), razen v primeru neaktivnosti 3 leta;
  • vaše zanimanje in odgovor na naša promocijska sporočila;
  • potreba, da ohranimo določeno zgodovino vaših interakcij z nami, za dobro vodenje naših poslovnih odnosov;
  • naše pravne ali pogodbene obveznosti.

 

Nekatere vaše osebne podatke moramo hraniti v arhivih, da se lahko odzovemo na katerikoli pravni postopek in v času veljavnosti predpisov, ki jih predpisuje veljavna zakonodaja.

 

Če imate z nami pogodbo, se vaši osebni podatki hranijo največ 15 let po vaši zadnji aktivnosti.

 

Če nimate pogodbe z nami in ste dali pozitivno privolitev se vaši osebni podatki hranijo največ 3 leta po vaši zadnji aktivnosti.

 

Če nimate pogodbe z nami in ste dali negativno privolitev, se vaši osebni podatki hranijo največ 6 mesecev po vaši zadnji aktivnosti.

 

Vsi podatki so shranjeni v informacijskem okolju RNS, ki ima zelo visoke varnostne standarde in v katerem specializirana ekipa deluje za preprečevanje morebitnih kršitev in problemov.

7. POSODABLJANJE POLITIKE ZASEBNOSTI

Redno preverjamo skladnost naše Politike zasebnosti. Naša politika zasebnosti se lahko sčasoma spremeni. V skladu s to Politiko zasebnosti ne bomo zmanjšali vaših pravic brez vaše izrecne privolitve. Na tej spletni strani bomo objavili vse spremembe in vas obvestili v primeru večjih sprememb.

 

Verzija 03, april 2020.