Skupina Renault sledi svoji zavezanost trajnostni mobilnosti z dejavno soudeležbo v celotnem električnem ekosistemu. S projektom naprednega hranilnika energije Advanced Battery Storage v Franciji in projektom SmartHubs v Veliki Britaniji začenja dva pomembna evropska projekta, v katerih bodo uporabljeni avtomobilski akumulatorji v drugem delu njihove življenjske dobe. Namen obeh projektov je upravljanje razkoraka med porabo in proizvodnjo električne energije s ciljem povečanja deleža energije iz obnovljivih virov v energetskem sistemu.

V Renaultovi tovarni Georges Besse v Douaiju v Franciji so namestili prvi napredni hranilnik energije Advanced Battery Storage, ki ga je dobavilo podjetje NIDEC ASI, povezovalni partner in ponudnik rešitev shranjevanja. Ta projekt je del strategije Skupine Renault, ki načrtuje razvoj pametnega električnega ekosistema za energijski prehod. Novi projekt temelji na ugotovitvi, da že najmanjša razlika med porabo in ponudbo energije sproži motnje, ki lahko ogrozijo stabilnost frekvence električnega omrežja. Stacionaren hranilnik energije tako omogoča uravnavanje in stabiliziranje omrežja s polnjenjem akumulatorjev, ko je poraba majhna, in vračanjem energije iz akumulatorjev v omrežje, kadar je poraba velika. 

Hranilnik Advanced Battery Storage je sestavljen iz akumulatorjev električnih avtomobilov, ki so zbrani v zabojnikih na več krajih v Franciji, skupna zmogljivost sistema pa naj bi dosegla blizu 50 MWh. V tovarni Douai je nameščena zmogljivost 4,7 MWh z uporabo akumulatorjev v drugem življenjskem obdobju, prav tako pa tudi novih akumulatorjev, ki so tako shranjeni za kasnejšo uporabo v poprodaji.
Projekt Advanced Battery Storage poteka v sodelovanju z Banque des Territoires, Fonds de Modernisation Ecologique des Transports, ki ga upravlja Demeter, in nemškim zagonskim podjetjem The Mobility House. Dokazuje zmožnost Skupine za predvidevanje okoljskih izzivov in tudi toliko priložnosti za inovacije z novimi storitvami.

V okviru konference Renault eWays je v sredo 21. oktobra potekala okrogla miza o shranjevanju energije, ki so se je udeležili Matthew Lumsden, glavni izvršni direktor Connected Energy, Yannick Jacquemart, direktor direkcije za ekonomijo električnega sistema pri RTE in Christophe Dudezert,  vodja programa energetskih storitev Skupine Renault.

Vsi nastopi, članki in druge vsebine s konference Renault eWays so na voljo na spletni strani: https://easyelectriclife.groupe.renault.com/en/eways/ (v angleščini)