Boulogne-Billancourt, 8. september 2020 – Renault in Nissan sta v okviru svoje Zveze s podjetjem Uber podpisala memorandum o soglasju (MoU) z namenom, da elektrificirajo vožnje svojih strank v Evropi. Ta podjetja nameravajo v okviru partnerstva sodelovati pri razvoju dosegljive ponudbe povsem električno gnanih vozil za voznike, ki uporabljajo aplikacijo Uber v Združenem kraljestvu, Franciji, na Nizozemskem in na Portugalskem. To sodelovanje je nadaljevanje uspešnega pilotnega projekta Nissana in Uberja v Združenem kraljestvu. Danes predstavljeni memorandum o soglasju je del načrta Uberja, da postane platforma za mobilnost brez izpustov. Do leta 2025 bo kar polovica od vseh z uporabo platforme Uber prevoženih kilometrov v sedmih evropskih mestih (Amsterdam, Berlin, Bruselj, Lizbona, London, Madrid in Pariz) opravljena z električnimi vozili. To bo pomenilo, da bodo potniki v mestih, ki pomenijo 80 odstotkov Uberjevega prometa v Evropi, do konca leta 2021 lahko za prevoz izbrali vozilo brez izpustov.

V okviru memoranduma bodo podjetja delala na uvajanju rešitev za pospešitev posvajanja električnih vozil in razvoju električnega ekosistema v evropskih mestih. S temi cilji bodo:

  • voznikom, ki uporabljajo aplikacijo Uber, ponudila dostop do povsem električno gnanih vozil Renault in Nissan - Renault ZOE in Nissan Leaf – ter prihodnjih električnih vozil obeh podjetij;
  • pilotni projekt v Združenem kraljestvu do konca leta 2020 razširila še v Francijo in z namenom, da ga razvijejo tudi v Nizozemski, Portugalski in na drugih trgih;
  • začela skupne trženjske in izobraževalne akcije za seznanjanje s ponudbo povsem električno gnanih vozil in njihovimi odlikami, še zlasti s preskusnimi vožnjami za voznike, ki sodelujejo z Uberjem.

"Ta memorandum o soglasju z Uberjem je priznanje naši zmožnosti osvajati nove kupce in poklicnim uporabnikom pomagati pri njihovem energijskem prehodu. Danes gradimo na svoji konkurenčni prednosti: privlačni ponudbi električnih vozil, ki prispeva k množičnemu uvajanju električne mobilnosti. K temu velja dodati tesno sodelovanje, ki ga imamo že vrsto let s krajevnimi oblastmi, pri razvoju ponudbe rešitev za naraščajoče izzive, ki pestijo mesta: transport, razogljičenje in kakovost zraka. V okviru našega sodelovanja bomo združili moči za pospešitev tega gibanja."  - Gilles Normand, podpredsednik Skupine Renault za električna vozila in storitve mobilnosti.

"Zahvaljujoč desetletju izkušenj z modelom Nissan LEAF vemo, da ljudje ljubijo vožnjo z električnim avtomobilom in da ta prehod lahko voznikom pomaga privarčevati denar ter podpreti prizadevanja za čistejši zrak v naših velikih mestih. Med sodelovanjem z Uberjem v Združenem kraljestvu smo že lahko povečali prepoznavnost in usvajanje vozil brez izpustov, zato se veselimo prizadevanj, da to pobudo razširimo še drugod po Evropi." - je dodal Jordi Vila, direktor za prodajo in trženje Nissana Evropa.