Podjetja Atos, Dassault Systèmes, Skupina Renault, STMicroelectronics in Thales združujejo moči z ustanovitvijo "Software République", novega odprtega ekosistema za pametno in trajnostno mobilnost. Pet podjetij, vodilnih na svojih področjih, je postavilo temelje za nov odprt ekosistem inovacij. Gre za vprašanje evropske suverenosti in novih predlogov ustvarjanja vrednosti. Ta ekosistem bo lahko sprejemal nove člane in razvijal odprta sodelovanja. Medsebojno tehnološko dopolnjevanje in predstavitev prvih dveh predlogov projektov.

Boulogne, 9. april 2021 – Elie Girard, Bernard Charlès, Luca de Meo, Jean-Marc Chery in Patrice Caine, po vrsti glavni izvršni direktorji podjetij Atos, Dassault Systèmes, Skupina Renault, STMicroelectronics in Thales so danes oznanili namen združevanja moči z ustanovitvijo »Software République«, novega ekosistema za inovacije na področju pametne mobilnosti. Partnerji z združevanjem svojih dopolnjujočih se strokovnih znanj nameravajo skupaj razvijati in tržiti vse mogoče sisteme in programsko opremo, ki bodo služili obogateni in trajnostni ponudbi storitev mobilnosti za območja, podjetja in državljane. 

Umetna inteligenca, kibernetska varnost, povezljivost, vgrajena elektronika in digitalni dvojčki bodo prispevali k odličnosti teh novih izdelkov in storitev. Ta odprt ekosistem inovacij, ki ga ustanavlja pet vodilnih podjetij avtomobilske in tehnološke panoge, bo sprejemal nove člane in razvijal odprta sodelovanja.

Mobilnost se preobraža in ponuja nove priložnosti. Po napovedih Boston Consulting Group bo svetovni trg mobilnosti do leta 2035 zrasel za 60 odstotkov, ko bo njegova vrednost znašala enajst tisoč milijard evrov. To rast bo poganjalo predvsem pojavljanje tehnoloških sprememb – električnih vozil, novih komponent, novih poprodajnih storitev in drugih storitev z dodano vrednostjo – katerih delež bo zrasel s 5 na 45 odstotkov svetovnega trga mobilnosti . Pomembni industrijski akterji na drugih celinah se z državno pomočjo lotevajo razvoja mnogih tovrstnih tehnologij zahvaljujoč okrepljenim strategijam povezovanja. Danes ustanovni člani "Software République" izražajo nujnost za Francijo in Evropo, da skupaj zgradi trajnosten ekosistem, čigar cilj je zagotavljanje samostojnosti in neodvisnosti na tem področju.

Z namenom skupnega razvoja  in trženja pametnih sistemov mobilnosti, ki bi omogočili uvedbo prilagodljive in prožne ponudbe mobilnosti, so bila prepoznana tri poglavitna področja sodelovanja:

  • pametni sistemi za olajšanje varne povezljivosti med vozilom ter njegovim digitalnim in fizičnim okoljem,
  • sistemi simulacije in upravljanja podatkov za optimiziranje tokov za območja in podjetja,
  • energijski ekosistem za poenostavitev polnjenja električnih vozil.