Ta konzorcij predstavlja nov tip sodelovanja v celotni vrednostni verigi akumulatorjev v prid ohranjanja virov, zmanjševanja ogljikovih izpustov in ustvarjanja vrednosti.

Bruselj in Pariz, 18. marca 2021 – Danes so Skupina Renault, pomemben akter v avtomobilski industriji, Veolia, globalno vodilna družba v optimiziranem upravljanju virov, in Solvay, vodilna družba na področju napredne kemije in znanstvenih inovacij, izrazili veselje nad sklenitvijo partnerstva za uvedbo krožnega ekosistema za kovine iz akumulatorjev električnih vozil v Evropi.

Obstoječi konzorcij podjetij Veolia in Solvay, ki je bil ustanovljen septembra 2020, je tako okrepljen s pionirskimi izkušnjami Skupine Renault na področju krožnega gospodarstva in življenjskega cikla akumulatorjev za električne avtomobile. To partnerstvo bo okrepljeno s strokovnim znanjem podjetja Solvay pri kemijski ekstrakciji kovin iz akumulatorjev ter z znanjem na podlagi desetletnih izkušenj podjetja Veolia v razstavljanju in reciklaži litij-ionskih akumulatorjev s hidrometalurškimi postopki, to komplementarnost partnerjev pa nameravajo izkoristiti kot strateško prednost in vzvod konkurenčnosti.

Število električnih vozil na cestah z desetih milijonov leta 2020 do leta 2030 povzpelo na več kot sto milijonov po vsem svetu , zato je zagotavljanje stabilne oskrbe z odgovorno pridobljenimi kovinami za akumulatorje ključen izziv.

V tem kontekstu je ambicija treh partnerjev, da vzpostavijo varen in trajnosten nabavni vir strateških kovin za akumulatorje, kot so kobalt, nikelj in litij. Družbe nameravajo ta cilj doseči z izrabo strokovnih znanj in izkušenj vsakega od partnerjev na vsakem koraku vrednostne verige – od zbiranja iztrošenih akumulatorjev električnih vozil do razstavljanja, ekstrakcije in očiščenja kovin – in z izboljšavami obstoječih mehanskih in hidrometalurških postopkov pri recikliranju akumulatorjev. Z združenjem najnovejših tehnologij, ki sta jih razvila Solvay in Veolia, bodo z izločanjem in očiščenjem pridobili tako čiste strateške kovine, da bodo takoj pripravljene za ponovno uporabo v izdelavi novih akumulatorjev. Prej so bile pridobljene v obliki, ki je bila uporabna le v metalurških postopkih, novi produkti zaprtega kroga pa bodo prispevali k zmanjšanju okoljskega odtisa prihodnjih akumulatorjev za električna vozila.

Trije partnerji so že dejavni v preskusni fazi, ki vključuje postavitev pilotskega obrata v Franciji na predindustrijski ravni, ki bo zmožen iz odsluženih akumulatorjev kovine ekstrahirati in očistiti.