Skupina Renault, pomemben akter v avtomobilski industriji, in podjetje Plug Power Inc., vodilno na svetu na področju vodikovih rešitev na ključ, sta danes uradno zagnala skupno podjetje HYVIA, kot so napovedali 12. januarja 2021. To podjetje "joint venture" je v enakih deležih v lasti obeh partnerjev, predseduje pa mu David Holderbach, ki ima več kot 20 let izkušenj na strateških funkcijah za izdelke in mednarodno prodajo v Skupini Renault.

Ime HYVIA je sestavljeno iz "HY" za vodik in latinske besede »VIA«, ki pomeni cesto, s čimer ponazarja ambicijo po utiranju nove poti k nizkoogljični mobilnosti. Vodikova tehnologija, ki jo bo ponujala HYVIA, bo dopolnila ponudbo električno gnanih vozil, omogočila velik doseg do 500 kilometrov in naglo polnjenje v treh minutah. Navedeni prednosti sta zlasti primerni za določene vrste rabe lahkih gospodarskih vozil, hkrati pa ponujata odgovor na izzive predpisov v prid razogljičenju mestnih središč.

HYVIA temelji na strokovnem znanju podjetja Plug Power, ki je eno vodilnih na svetu na področju rabe vodika, ima več kot 20 let izkušenj z elektrolizo in je že postavilo mrežo z več kot 100 polnilnimi mesti in prometom več kot 40 tonami vodika dnevno. HYVIA bo ponujala rešitve elektrolize, mobilnih hranilnikov in – do konca leta 2021 – v tovarni Flins v Franciji sestavljene polnilnice z vodikom. Te vodikove polnilnice je možno najeti ali kupiti, njih raba pa je zajamčeno enostavna in varna.

HYVIA bo poskrbela za rešitve vseh potreb kupcev, zato bo svojo ponudbo vozil dopolnila s storitvami financiranja (zakupa oziroma leasinga polnilnic in vozil) in vzdrževanja v pooblaščeni prodajno-servisni mreži Renault, ki je ena najbolj razprostranjenih v Evropi.