Francoski operater električnega prenosnega omrežja RTE, Jedlix (evropska osnova za združevanje električnih vozil in omrežja) in Skupina Renault so podpisali dogovor o sodelovanju pri preskušanju zmožnosti električnih vozil, da prispevajo k uravnoteževanju proizvodnje in porabe električne energije z upravljanjem njihovega polnjenja. To preskušanje je del pričakovanega razvoja trga drugotnih rezerv, ki bo z letom 2021 odprt za evropsko konkurenco.

Obsežno vključevanje nestabilnih obnovljivih energijskih virov in zapiranje tradicionalnih termoelektrarn, ki je predvideno v večletnem energetskemu programu, silijo RTE v iskanje inovativnih rešitev za prožnost in v sodelovanje z novimi akterji, da bi s kar se da zmernimi stroški lahko zagotovili uravnoteževanje električnega sistema.

Danes je drugotna rezerva večinoma vezana na termo- in hidroelektrarne. RTE, Jedlix in Skupina Renault predlagajo preskušanje nove možnosti: upravljanja polnjenja električnih vozil, s katerim  bi glede na signale, ki bi jih pošiljal RTE, električno energijo odvzemali ali oddajali v omrežje in s tem pomagali RTE pri uravnoteževanju proizvodnje in porabe. To je ena od storitev, ki jih bo električna mobilnost lahko zagotavljala električnemu sistemu prihodnosti.1 Cilj tega preskušanja je ovrednotenje ne le tehničnih možnosti te nove vrste storitve, ki temelji na v vozila vgrajeni povezljivosti, ampak tudi vrednosti tega za električno omrežje in ne nazadnje tudi za lastnika električnega vozila.

 

1Poročilo RTE in AVERE iz maja 2019 z naslovom "Izzivi razvoja električne mobilnosti za električni sistem" (v francoščini, format PDF)

"Električna vozila so izvrstna priložnost za elektroenergetski sistem in za prehod v nizko ogljično gospodarstvo. Da bi jo izrabili na najboljši možen način, moramo danes preskušati načine medsebojne povezanosti vozila in sistema," pravi Thomas Veyrenc, izvršni direktor za strategijo in napovedi pri RTE.

"Vožnja z električnim avtomobilom je več kot le užitek in razumna ekonomska odločitev. Je tudi priložnost, da doma postaneš naravni akter v elektroenergetskem sistemu in si za to storitev omrežju tudi plačan! Odprtje trga drugotnih rezerv s primernimi pravili za ta nov distribuiran vir v Franciji in Evropi je izziv, ki se ga v sodelovanju z RTE in Renaultom lotevamo z veseljem," dodaja Serge Subiron, glavni izvršni direktor podjetja Jedlix.