Letos je 60. obletnica ikoničnega modela Renault 4L, resnične prodajne uspešnice. Izdelovali so ga v 28 državah, v treh desetletjih pa so v 100 državah skupaj prodali več kot osem milijonov primerkov. Danes vam predstavljamo sodelovanje med Renaultom in francoskim oblikovalcem Mathieujem Lehanneurjem.

SUITE N°4 ohranja zunanje mere in oblikovne poteze ikoničnega modela ob popolni preobrazbi. Zadnji del karoserije in vrata na zadku je nadomestil steklenjak iz polikarbonata, ki ponuja svetlost umetniškega ateljeja. Na strehi so prozorne sončne celice, skozi katere prodira sončna svetloba, hkrati pa polnijo akumulator avtomobila, ki je predelan na povsem električen pogon.

Na prednjem delu avtomobila sta enaka ikonična žarometa in druge izvirne oblikovne poteze. Maska je iz poliranega aluminija, ki ustvarja svetlobni učinek pozlate ter avtomobilu daje zglajen in dinamičen videz. Karoserija je lakirana s tremi sloji laka, zaradi česar ima videz cementa, ki je značilen element sodobne arhitekture.

Mathieu Lehanneur se je odločil, da v notranjščini uporabi pohištveno tkanino, ki v avtomobil vnaša toplino in energijo. Sedeži in armaturna plošča so prevlečeni z rumenim žametom, hrbtišči sedežev pa sta prekriti z debelo, rebrasto, kosmateno tkanino chenille, ki daje videz robustnosti. Prtljažnik je doživel popolno preobrazbo in je mešanica naravnih vlaken za talno oblogo in lesa za izvlekljivo polico, ki ponuja sedenje v zavetju dvignjenih zadnjih vrat. Enako kot v izvirnem 4L v njegovem obdobju so vse tkanine izdelane v Franciji, priskrbeli pa so jih pariški dobavitelji prestižnega pohištva.