Air4 je leteči razstavni prototip, za katerega je navdih dal ikonični renault 4, ki je letos dopolnil 60 let. Skratka, to je leteča katrca!

Leto 2021 pomeni 60. obletnico Renaulta 4L, avtomobila, ki so ga prodali več kot osem milijonov primerkov v več kot 100 državah in v več kot 30 let trajajočem obdobju proizvodnje. Veliko več kot zgolj avtomobil, 4L oziroma katrca je prava ikona!

Renault se je za edinstveni projekt Air4 povezal z TheArsenale in končni rezultat je brez primere. AIR4 je simbol neodvisnosti in svobode ob soočanju s poslabšanjem prometnih razmer, zastoju, ki se mu bližamo, in svobodi prostora nad nami. Tako AIR4 nebo osvaja kot nove ceste prihodnosti.

Za premikanje AIR4 ne potrebuje koles. Namesto njih ima štiri dvokrake propelerje, po enega na vsakem vogalu vozila. Šasija je pritrjena na sredino okvirja, voznik pa v utilitarno notranjost dostopa z dvigom karoserijske školjke v obliki Renaulta 4, ki je spredaj vpeta na tečaje.

Kar zadeva tehnične rešitve, AIR4 napajajo litij-polimerni akumulatorji z zmogljivostjo 22.000 mAh, ki imajo skupno kapaciteto  90.000 mAh. Vozilo, ki je pravzaprav zračno plovilo, lahko doseže največjo vodoravno hitrost 26 m/s, 45-stopinjski naklon med letom in največ 70-stopinjski naklon. Leti lahko do 700 metrov visoko, hitrost ob vzletu znaša 14 m/s in je iz varnostnih razlogov omejena na 4 m/s, hitrost ob pristanku pa je 3 m/s. Nenazadnje ima AIR4 največji vektorski potisk 380 kilogramov, kar pomeni po 95 kg na propeler.

Pri TheArsenale menijo, da so ikone avtomobilske kulture večne. To vozilo (ali zračno plovilo) je prvi izdelek veje "ROAD TO AIR" v okviru TheArsenale, ki transportno omrežje prihodnosti vidi v zraku. AIR4 je plod domišljije Patrica Meignana, generalnega direktorja in ustanovitelja TheArsenale, in njegovega poskusa ustvariti novo vrsto vozila, ki vzbuja čustva, v ospredje postavlja istovetnost znamke in ponuja užitke.

"Svoje življenje sem posvetil strasti do mobilnosti in nenehno raziskujem vse vidike premikajočega se sveta," pravi Patrice Meignan. "Po 25 letih futurološkega raziskovanja menimo, da so ikone avtomobilske kulture večne, najsi bo na zemlji ali v zraku. Renault 4 so 60 let vozili običajni ljudje, ki so ga naredili neobičajnega. To je avtomobil, ki simbolizira pustolovščine: enostaven, praktičen, uporaben ter v enaki meri moderen in retro. Večina voznikov vam bo povedala, da vam omogoča drugačno potovanje in doživljanje pristen pustolovščine. To ¨drugačno potovanje¨ je navdihnilo mojo ekipo in mene. Z AIR4, ki ga je izdelal TheArsenale, je Renault 4 pripravljen, da se odpravi na eno svojih največjih pustolovščin doslej."

Po digitalnem razkritju 26. novembra bo AIR4 od naslednjega ponedeljka do konca leta razstavljen sredi živahnega jedra Pariza, v razstavnem prostoru Atelier Renault na Elizejskih poljanah, kjer se bo pridružil zbirki zgodovinskih različic Renaulta 4.